Голямата стъпка - Yeti

Skoda атакува с високопроходим автомобил

Когато говорим за Йети, имаме нагласата за силно, много добре екипирано и сигурно в стъпките си животно, което може да мине отвсякъде. Не случайно и Skoda избират това има за първия си SUV, с който дават заявка за сериозно присъствие в сегмента на големите. След като за първи път през 2005 г. в Женева видяхме концептуалния модел, днес Yeti вече е на пътя. Нещо повече – журналистите от Пресавтоклуб България го избраха в конкурса Автомобил на годината за 4х4 на 2010г.

Дизайнът говори за собствен стил, който кореспондира с корпоративната идентичност на марката, но в същото време има своя уникална визия. На снимка изглежда едно, на живо е съвсем друго. Виждам с какъв нескрит интерес оглеждат автомобила хората пътя и улиците. Логото и поставено точно на върха на характерния “нос”, който продължава по дължина капака и след това комуникира с централната конзола вътре в купето. Нещо като негово естествено продължение. Фаровете са на нивото на предната решетка, което дава усещането именно за джип. Със просвет от 180 mm и по-широк протектор на гумите, Yeti минава безпрепятствено по нарочно направено екстремно трасе, което тествах два пъти – на световния тест в Словения и на български терен. Предната броня допълва оф-роудското излъчване, както и задната, която освен функционалност, има и чисто дизайнерски функции, като контрастира с черната броня. Видимостта от предните седалки е отлична, а за да могат да се любуват на красивите горски пейзажи и задните пътници, разполагат с голямо панорамно стъкло, което може да се покрие и с мрежа.

Заедно с това вътрешният комфорт се допълва от достатъчно пространство за краката на предните пътници, удобните облегалки, като шофьорското място може да се регулира електрически в различните посоки. Освен това, задните пасажери са разположени два сантиметра по-високо, така че “ефекта кино” доставя допълнително удоволствие. Системата Vario Flex експериментирана в модела Roomster, тук също е внедрена, като позволява движение на всяка една от задните три седалки. Така средната може да бъде сгъната и от 5 места джипа може да предложи вече 4 - нещо, което е типично за лукс сегмента. Ако пък задните седалки се махнат, то тогава товарния обем достига до изключителните 1760 л. При такава ситуация автомобилът предлага и специална система за закрепване на товара, така че да не се размества при движение.


Автомобилът е с постоянно включено 4х4 задвижване, но важна подробност е, че при сух път 96% от движението автомобилът изминава само с предно предаване. Така и икономията на гориво е значителна. Когато ситуацията стане по-критична, електронно движението се разпределят между предните и задните колела, като задното предаване може да достигне до 90 %.


Пътуваме към хубавите села Бели Искър и Говедарци. На места без да са полагани специални усилия (или по-скоро точно за това) пътя си е оф-роуд. Стабилни дупки, тук-там макадам, но за да видим Yeti в най-добрата му светлина, втрътвам волана и излизам от т.нар. път – поляната е подгизнала, но това няма никакво значение. Автомобилът дори и не разбира, че има промяна в “настилката”. За добрата стойка допринасят и 16’ гуми, които са отлични за оф-роуд терен.
Истинският характер на Yeti обаче видях на един истински терен, който дори се ползва от оф-роуд състезанията. Екстремното спускане успях да направя благодарение на системата off-road mode. Автомобилън остава на неутрална скорост, натиснах само едно копче и вдигнах краката от педалите - машината започна сама да се спуска сантиметърпо сантиметър. Инстинкта те кара да натиснеш спирачката, но умната кола си знае работата. След секунди се успокоявам, че наистина няма да има проблеми. Това е и първата подобна система в света, която функционира при неутрална скорост (при останалите автомобили е нужна първа предавка) от 0 - 8 км/ч. Защото е нормално подобен труден отсег да бъде преодолян бавно. Като гледаш отстрани сравнително компактния джип нямаш усещане за големи възможности, но наистина не е така. Точно обратното е!


Yeti се предлага с два бензинови и три двулитрови дизелови мотора (всички с турбокомпресори) със 6-степенна механична скоростна кутия. Иновативната 7-степенна DSG скоростна кутия, ще се предлага само с бензиновия 1,2 литров мотор с предно предаване, която за България се очаква през март.
Един много важен момент е, че автомобилът има заводска хомологация и ползва данъчен кредит при комплектовка с нормални пет седалки, без да е нужно да се правят каквито и да било допълнителни “хитри” модификации в купето. 20% са си 20%!