Изкуството на рязаните плодове и зеленчуци

Няма човек, който да не се възхити, когато види изрязана филигранна дантела, само че направена от плодове и зеленчуци. Това е така нареченото днес изкуство Food carving. Майсторството да се правят всякакви фигури има завладяващ ефект. Цветя, животинчета и предмети от дини, тикви, пъпеши, сини и червени домати и всичко, което природата е създала, изискват много фантазия и финес, и понякога с много часове работа.

Изкуството на рязаните плодове и зеленчуци има своите корени в ерата на китайската династия Тан (618-906 пр.Хр.) и династията Сунг (960-1279 пр.Хр.). Този изключителен занаят се е развивал бавно и с течение на годините се е усъвършенствал. Декорацията на изрязани плодове не само украсявала феодалните празненства, но също се превърнала в популярен начин за художествена презентация на храна. Първоначално това изкуство се практикувало само от жени, но постепенно придобило широка популярност и днес вече е висша специалност в много кулинарни институти по света. Тази сложна форма изкуство изисква години на обучение и практика. А най-често наградата е възхищението на хората!

За третия си рожден ден сп.Твоят Бизнес получи също специална композиция, изработена от соственикът на VL Catering Лъчезар Божилов, на която името на списанието беше изрязано върху диня, с допълнителен аранжимент от бяла и червена ряпа, ябълка и грозде.

Инструментите за изрязване напомнят тези за дърворезба, но много по-фини и често с различни допълнения и приставки. Цената им е доста солена и един такъв комплект може да надхвърли и 2 хиляди лева.

Може да запазите спомените от току-що приключилите морски емоции, като на партито, което ви предстои си поръчате оригинален карвинг със сюжет от морското дъно. А късметлията ще получи перла - от бяла ряпа:)

....а може да хванете и златната рибка...

Идва сезонът на хризантемите, но едва ли ще впечатлите този, на когото подарявате токова с истинско цвете, колкото ако му подарите специално изработена хризантема от бяла ряпа.

Честит рожден ден!

Моля коментирайте