Новото Volvo XC90 е най-мощният икономичен SUV в света

Новото Volvo XC90 ще бъде един от най-мощните и същевременно икономични SUV автомобили в света. Шведът ще се предлага с мощност до 400 к.с. Вицепрезидентът научноизследователска и развойна дейност на бранда Петер Мертенс подчертава, че при новото XC90 не са правени никакви компромиси. Той напомни, че досега хората е трябвало да избират мощен или икономичен SUV. Дългоочакваният модел ще се предлага с богата гама Drive-E двигатели, които ще съчетават по брилянтен начин ненадминато пътно поведение и изключително нисък разход на гориво и CO2 емисии. Drive-E гамата се състои от интелигентни бензинови и дизелови 4-цилиндрови двигатели, които гарантират шеметно ускорение дори при 7 пътници в купето. Усещането зад волана е неописуемо, гарантира Петер Мертенс.

Удивителните постижения при XC90 още веднъж затвърждават лидерските позиции на Volvo по отношение иновативни технологии, ориентирани към опазването на околната среда. Не случайно според Асоциациата на Европейската Автомобилна Индустрия (АСЕА) шведският бранд е сред абсолютните еко лидери на пазара, като в периода 2012-2013 компанията е ограничила средния разход на своите автомобили с впечатляващите 8,4 %.

Новите Drive-E двигатели на XC90 са 4-цилиндрови, като мощността, която предлагат е характерна за много по-големи агрегати. Затова от Volvo очакват да мине известно време преди хората да повярват, че това наистина е възможно. Още по-интересно е, че най-мощният T8 двигател на новото XC90 ще бъде едновремено електрически, хибриден и изключително мощен. При нормално шофиране агрегатът ще се движи в режим Hybrid, при който предните колела ще бъдат задвижавани от 2-литров, 4-цилиндорв бензинов мотор, оборудван със суперчарджър и турбочарджър, а задните ще бъдат задвижвани от електрически мотор с мощност 80 к.с. Само с едно натискане на бутона шофьорът може да превключи изцяло на електричество, което ще му бъде от огромна полза в натоварения градски трафик. Максималният пробег ще бъде 40 км, преди отново да се мине на стандартния хибриден режим. Но с още едно натискане на бутона T8 двигателят може да превърне XC90 в истински състезателен автомобил, благодарение на спираща дъха мощност от 400 конски сили и 640 Nm въртящ момент.

Новото XC90 ще се предлага с два изцяло дизелови двигателя – D5 и D4, които осигуряват мощност от съответно 225 и 190 к.с. със среден разход съответно от 6 и 5 литра при пробег от 100 километра. Очакваният с огромен интерес швед ще се предлага и с два бензинови двигатели T6 и T5, които ще генерират 320 и 254 к.с.

Моля коментирайте