Мениджърите споделят, сезон 5, част 16

Представяме Стойчо Пампов и Габриела Стайкова, собственици на пивоварна "Ромбус" (ВИДЕО)

Да вариш бира напоследък е много модерно, а съюзът на домашните пивовари в България набира все по-голяма сила. Именно след няколко такива домашни опита, които се увенчали със страхотен успех и след сериозен размисъл и проучване на пазара, Стойчо Пампов и Габриела Стайкова решават да създадат свой собствен бизнес – пивоварна за крафт бира „Ромбус“ в Пазарджик. Кръстена е на старото име на река „Марица“, която минава край пивоварната им.

Габриела си спомня, че първоначално започнали да си приготвят домашна бира за собствена консумация. Пътувайки из света, откривайки нови вкусове и аромати обаче установили, че у нас има наистина малко места, които да предлагат някаква „бирена алтернатива“ във вкусовете и стиловете на пивото. Тогава решили да използват липсата на „нещо различно” у нас в първата и най-важна предпоставка да стартират бизнеса си. Така се ражда „Ромбус“ - компанията, която наистина може да изненада всичките ви бирени сетива.

Бизнесът стартира в края на 2016 г. Ако питате двамата младежи, които още нямат 28 години, дали обичат да пият бира, отговорът е - да. И понеже те самите са големи фенове на пивото, решават да предложат на българския пазар над 40 стила бира.

„Понякога трябва да ставаш сутрин в три. Понякога наистина нямаш сили, но знаеш, че трябва да направиш дадено нещо. Да, работният ден често продължава повече от 18 часа, но именно любовта и страстта създават и крепят бизнеса ти“, казва Габриела.

Тя признава, че стартират бизнеса си противно на всички бизнес правила. „Най-трудното е да работиш с дистрибутори и партньори и да предлагаш огромно разнообразие от крафт бири. Но пък именно в това е нашата добавена стойност. Ние за година и половина поддържаме над 40 стила бира. Защото искаме да подарим на хората различни усещания. Сега работим над това да повишим бирената култура в България.

„Когато започнахме преди години с опитите, много хора не бяха чували за домашна, за крафт бира. Наложи се сами да си създадем пазара. Баща ми (бел.ред – Темелко Пампов) беше един от основателите на асоциацията на домашните пивовари, които до голяма степен създадоха този пазар и това търсене към нещо различно. Крафт бирата е световна тенденция, която няма как да подмине и България. Така че ето, че и при нас хората да търсят нещо нестандартно и качествено“, казва Стойчо.

Двамата се надяват да спомогнат за това страната ни да се превърне в атрактивна бирена дестинация, а не само винена.

Техните правила за успех в бизнеса:

Когато говорят за правила двамата млади хора казват с усмивка, че всъщност правила няма. Или поне – в никакъв случай няма унифицирани постулати, защото всеки един бизнес е различен. И все пак за тях на първо място е да правиш това, което обичаш.

На второ място: Необходима е страхотна упоритост, работа и постоянно самоусъвършенстване. „Ние инвестираме много време в постоянни обучения“, казват Стойчо и Габриела.

На следващо място – много е важно да познаваш хората, с които работиш. Да имате доверие помежду си. Важно е и да познаваш нагласите на потребителите и клиентите си. Защото, когато заставаш с името и качеството си, добре е да знаеш какво мислят за теб тези, благодарение на които съществуваш – това са феновете на твоя бизнес. Трябва да можеш да даваш добавена стойност. Трябва хората да изпитват положителни емоции от това, че са ти гласували доверие. И тук не обичаме да говорим за клиенти - наричаме ги партньори.

Ако говорим за грешки – за тях правило е да ги анализират и да си вадят най-ценните изводи. „Все пак сме още в началото на бизнеса и още не се е случило нещо фатално, което да окаже препъни камък. Борим се със всичко с усмивка и това засега ни помага“, казват Габриела и Стойчо.

Материалът е направен въз основа на проведена мениджърска среща. Проектът "Мениджърите споделят" се реализира със съдействието на Chivas Regal, Team Vision, Volkswagen България. През годината се провеждат 5 мениджърски срещи в специално подготвени студиа в луксозния шоурум на KARE България като след това ви срещаме с всеки от гостите поотделно.

снимки: Хайлайф


 

Моля коментирайте