Проявете отношение и ще получите важна информация

Ако имате индивидуално отношение към вашите клиенти, то те са склонни да споделят повече информация за себе си. Това би било от изключително значение за търговците, които ако се възползват от тази информация биха могли да постигнат много добри резултати в продажбите. Най-вече ако получат индивидуално отношение и добавена стойност в замяна.

Само за една година процентът на потребители, склонни да споделят своето местонахождение с търговските вериги, почти се е удвоил и достига 36%. 32% от потребителите биха споделили данни за социалния си статут, а 22% биха предоставили своя мобилен телефон, за да получават текстови съобщения. За да спечелят доверието и лоялността на потребителите, доставяйки им допълнителна стойност в замяна, търговците трябва да имплементират Big Data and analytics стратегия, така че да могат да се възползват от информацията, получена от клиентите”.

Ето и 5-тте най-важни потребности на потребителите, касаещи пазаруването при наличието на пълна гама от търговски канали (пазаруване онлайн, през телефон и в търговски вериги):

- Унифициране на цените във всички търговски канали
- Възможност за поръчване на стоки извън наличност и директна доставка по домовете
- Опция за проследяване на статуса на поръчката
- Наситеност на продуктовия асортимент по веригата
- Възможност да се връщат стоки, закупени онлайн във физическите магазини

Според проучването потребителите попадат в четири различни групи, определяни от техния интерес и употреба на социални и мобилни технологии, докато пазаруват. 19% от тяп изостават в тази класация, защото не използват технологии, за да пазаруват. 40% от купувачите използват социални и мобилни технологии за събиране на информация, но не са склонни да ги използват за пазаруване. 29% използват социални и мобилни технологии много по-интензивно за всичко - от проучване до поръчване на стоки.

12% от проучваните потребители са класифицирани като “пионерите” (“trailblazers”), тези които използват технологиите през всички канали и базират своя избор на търговска верига в зависимост от това дали тя му предоставя тази възможност. Проучването предвижда, че използването на технологии за проучване или пазаруване ще се увеличи в бъдеще.

“Шоурумингът” вече избледнява 

Потребителите все по-усилено пазаруват онлайн. В последно прочване 84% от купувачите избират магазина, за да направят своята последна не-хранителна покупка. 

Изненадващо, “шоуруминга” (“showrooming”) – практиката да търсиш стоките в магазина, но да ги купуваш онлайн – избледнява. Докато повечето участници в проучването са имали тази практика, само 30% от всички пазаруващи онлайн всъщност са резултат от шоуруминга – почти 50% спад спрямо миналата година. 70% от онлайн покупките са направени от купувачи, директно от интернет.

Стратегии за успех

Използването на пълната гама търговски канали изисква от търговците да комбинират цялата налична информация за потребителското взаимодействие – било то от магазина, онлайн или на мобилно устройство – с външна информация от социални медии, видео и др. Проблемът за повечето търговци е не само да комбинират цялата информация, за да си създадат единен облик на потребителя, но и също да могат да реагират своевременно на неговите запитвания и реакции. Потребителите очакват от търговците да се учат от техните действия, за да могат да получават персонализирани оферти и отношение.

Моля коментирайте