Различната "Аида" в софийска опера

Една неповторима „Аида”, различна, но вярна на духа на оригинала, ще зарадва почитателите на оперното изкуство на 8, 9 и 10 май само на сцената на Софийската опера и балет. Режисурата, сценографията и костюмите са дело на аржентинеца Уго де Ана, който отдавна е покорил най-големите световни сцени. Той е водеща фигура от фестивала на „Арена ди Верона”, който навърши един век през 2013 г.

Концепцията на режисьора за постановката е като интимна опера, в която отношенията на героите са на преден план, за сметка на грандиозния спектакъл. Зрителите ще уловят драматизма на любовния триъгълник, оформен от главните действащи лица, ще усетят смисъла на ключовите за Верди думи: власт, народ, родина.

Уго де Ана е работил с големите български гласове на световните сцени и пази скъп спомен за искреното си приятелство с Гена Димитрова.

Друго известно име в афиша е на хореографката Леда Лойодиче. През дългогодишната си кариера тя е работила със светила като Джанфранко Меноти, Франко Дзефирели, Мария Калас. Участвала е в „Казанова” на Фредерико Фелини, правила е хореографията и на хита на Роберто Бенини „Животът е прекрасен”.

Третото голямо име в „Аида” е на германеца Ерих Вехтер, който споделя, че екипът на операта е чудесен.

Първата постановка на „Аида” в България е на Тодор Хаджиев, баща на големия композитор Парашкев Хаджиев. Това се случва през далечната 1914 г. През годините на сцената на Софийската опера и балет са дефилирали коне, появявали са се бутафорни слонове... Лелята на Филип Киркоров – оперната певица Мария Крикорян, също е участвала в голямата опера.

Екипите, които играят в „Аида” имат звезден състав. Това са солистите на Софийската опера и балет, които са доказали своя талант не само на родната ни сцена, но и пред световните оперни театри.

Постановъчният екип на „Аида” , начело с режисьора Уго де Ана поздравява почитателите на Софийската опера и балет, които ще могат да гледат на 8, 9 и 10 май само в първия ни оперен театър интимната постановка на шедьовъра на Верди.

 

Моля коментирайте