Социалните мрежи влияят върху начина, по който хората гледат телевизия

Ericsson ConsumerLab представи резултатите от годишното изследване “TV & Video Consumer Trend Report 2011”, което показва, че хората прекарват по-малко време в гледане на ефирна телевизия и ползват все повече услугата „при поискване”, предоставяна онлайн. Повече от 44% от респондентите отбелязват, че гледат интернет базирана телевизия „при поискване” повече от веднъж седмично, a близо 80% гледат ефирна телевизия повече от веднъж в седмицата. Андерс Ерландсон, старши съветник в Ericsson ConsumerLab, коментира: Гледането на телевизия и видео съдържание не е пострадало от развитието на интернет, така както това се случи с печатните издания. Просто гледаме телевизия по много различни начини.”

Изследването също така показва, че социалните медии са повлияли на начина, по който гледаме телевизия. Повече от 40% от респондентите отбелязват, че влизат в социалните медии през различни устройства като смартфони и таблети, докато гледат телевизия.

При повечето семейства гледането на телевизия става паралелно с ползването на Twitter, Facebook, писане на съобщения, телефонни разговори и дискусии във форуми във връзка със съдържанието, което гледат. Такъв е именно случаят на риалити шоу програмите и спортните предавания. Допълнителната комуникация добавя ново измерение в телевизионното изживяване. Потребителите намират дразнещи шоу програми за по-смешни, ако има с кого да коментират в социалните медии „ужасните” певци, „грозните” дрехи или пък да споделят, когато любимият им отбор отбележи гол.
Жителите на Германия гледат видеосъдържание и телевизия по-малко от 25 часа на седмица, но само 28% от това съдържание е при поискване. В Испания 44% от общото видео и телевизионно съдържание е при поискване.

Моля коментирайте