Volvo продължава да е лидерът в еърбегa

За въздушна възглавница започва да се говори още през 1950 г. Пет години по-късно системата е патентована. Но тя работи единствено с натискането на бутон. Първият Volvo автомобил, оборудван с въздушна възглавница, е произведен през далечната 1987 г. Мнозина бързат да обявят тази технология за най-доброто средство за защита, но Volvo Car Corporation много бързо успява да отрече това твърдение. В шведските центрове за безопасност специалистите бързо доказват неефикасността й, защото в огромна част от случаите инцидентите настъпват за по-малко от секунда и шофьорът няма време да реагира, за да се предпази. Затова предпазният колан на Volvo продължава да е най-доброто средство, спасяващо човешкия живот.

Законопроект, приет в САЩ през 1984 г., ускорява развитието на еърбега. Според закона, трябва да се измисли допълнителна защита за шофьора, в случай че той не използва своя предпазен колан. Едва тогава инженерите започват да обсъждат пиротехнически устройства за издуването на възглавниците с газ. Тестовете отново доказват ниската ефективност на еърбега. Но става ясно, че в комбинация с предпазния колан той наистина е ефективен.В началото на 1990 г. въздушната възглавница за първи път се включва в стандартното оборудване на автомобил.

Днес, десетилетия по-късно, технологията на въздушната възглавница е развита до нови висини отново благодарение на Volvo. Този път еърбегът вече предпазва и хората извън автомобила. Системата Pedestrian Airbag Technology функционира с помощта на сензори, монтирани в предната броня на новото V40. Те регистрират възникването на физически контакт между автомобила и пешеходеца. Тогава предният капак на колата се отваря и едновременно се повдига нагоре от раздуващата се въздушна възглавница. Напълно раздутата въздушна възглавница покрива зоната под отворения преден капак плюс една трета от предното стъкло и долната част на А-колоната, за да предпази максимално пешеходеца от наранявания.

Моля коментирайте