Как да прогоните скуката при дългите летни пътувания?

Най-сетне идва момента да потеглите към мечтаната дестинация. Автомобилът е пълен с багаж догоре, взели сте и всякакви забавления за децата, защото монотонното пътуване по магистралата за тях е повече от скучно. Има обаче много начини да разбиете скуката и да им доставите забавление по време на път. В това отношение електронните игри и портативните DVD-плейъри са страхотни помощници, но трябва да се има предвид, че малчуганите се чувстват най-добре в забавната компания на останалите членове на семейството. Ето някои интересни  семейни игри, подходящи за прогонване на скуката по време на пътуване с автомобил:

Двайсет въпроса: Един от играчите си намисля дума и останалите трябва да я отгатнат, задавайки до 20 въпроса.


Аз, шпионинът: Всеки от играчите трябва да отгатне какво е видял и за какво си мисли другият играч.


Познай животното: Намислете си дадено животно и дайте възможност на останалите играчи да ви задават въпроси. Може ли да плува? Лети ли? Диво ли е или питомно? Отговаря се само с да и не, придружени с кратко описание.


Азбучна игра: Един от играчите избира определена област (животни, държави или места), а останалите играчи трябва да казват думи от избраната категория, започващи с всяка буква от азбуката.


Камък-ножица-хартия: Двамата играчи поставят едната си ръка с дланта нагоре, а другата слагат свита в юмрук върху нея. Броейки до три, играчите удрят с юмрук по дланта и на „три" превръщат юмрука в предмета, в който желаят – камък (стиснат юмрук), хартия (отворена длан) или ножица (с отворени във формата V показалец и среден пръст). Камъкът печели, чупейки ножицата, хартията печели, покривайки камъка и ножицата печели, разрязвайки хартията. Ако предметите на играчите съвпаднат, играта се повтаря без победител.


От уста на уста: Някой в автомобила измисля заглавие на разказ. На основата на това заглавие, следващият играч започва с първото изречение – например "Имало едно време..." Tретият играч продължава със следващото изречение и така нататък.

За да мотивирате играчите, винаги можете да обявите награда за победителя във всяка игра. Децата, които по-скоро предпочитат да не се включват в игри, могат да бъдат подтикнати за създаването на дневник на пътешествието, в който да разкажат за нещата, които са видели по пътя и/или да направят албум с картини на видяното от изрезки от стари списания. Друга забавна игра би могла да бъде състезание по най-бързо казване на имената на градовете, селата и туристическите забележителности, през които минава маршрута.

Facebook comments