fbpx Ангел Деспотов | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Случвало ли се е да отидете някъде само защото там било имало хотел? Едва ли, освен ако не сте бездомен клошар, попаднал в някоя “програма за безплатно настаняване”. По стечение на обстоятелствата съм пътувал много. Всеки път, когато попадна в някой от нашите ‘елитни’ курорти в разгара на сезона, гледайки лицата на чуждестранните туристи се питам - по кой ли признак са събрани на едно място тези ‘особени’ лица? Един общ техен признак е, че те не излъчват просперитет. Причината явно не е в самите хотели. Като правило, те са нови, с просторни стаи и предлагат основните удобства.
Когато човек успее да си “надвие на харча” и задели някакви пари, неизбежно си задава въпроса: как да постъпи, за да предпази стойността им от инфлацията? На пръв поглед - възможности за инвестиране много: банки, валутни пазари, борси, имоти, собствен бизнес... Не е нужно човек да е умен колкото Айнщайн, за да установи сам, че доходността на всяка инвестиция е право пропорционална на съпътстващите рискове.
Откак свят светува - търгува. Често чуваме, че еди коя си професия била най-древната. Вероятно има капка истина в подобно твърдение, но за да бъде нещо нечия професия - някой друг трябва да има потребност от “стоката”, както и с какво да заплати за нея. В този смисъл, вероятно първият ловец, успял да срази два звяра, на които да одере кожите, е станал първият “търговец” на планетата. Как е изтъргувал излишната кожа можем само да гадаем, но е сигурно, че в този смисъл именно търговията е първата професия.
Ето, че измина още една година - първата ни като членове на голямото Европейско семейство и четвърта поред в историята на любимото ни списание. Моля, приемете най-сърдечните ми пожелания за добро здраве и удовлетвореност от всяко ваше начинание! Изминалата година за всеки от нас бе различна, но като че ли общото бе голямото ни очакване за положителни промени. Някои от тях се случиха - струва си да похвалим държавните ни мъже и жени за прозрението, че данъците са един от най-важните елементи на бизнес средата.
Човек и добре да живее, все някой ден опира до нуждата от банково кредитиране. Добрата вест е, че банките у нас вече се надпреварват коя да предложи по-изгодни условия. Наблюдаваме истински кредитен бум.
С всяка изминала година, вместо да се опростяват, условията за бизнес у нас като че ли се усложняват. Под етикета “Европейски изисквания” се нароиха множество нови закони, закончета, правилници и наредби. Проследяването на всички изменения на правилата и взаимните им връзки не е лесна задача, дори за хората, чиято работа се състои в това, а какво остава за горкия “редови” предприемач, улисан в грижите на своето бизнес ежедневие...
Този въпрос несъмнено изниква, ако човек се зачете в рекламните листовки или загледа клиповете по телевизията: банките сякаш се надпреварват коя да даде повече за по-малко: “- Само наберете нашето телефонче и Рогът на Изобилието ще се изсипе върху вас!” – приблизително така звучат рекламните послания в последните месеци. На пръв поглед числата изглеждат примамливо достъпни, сякаш основните пазарни принципи вече не важат у нас. Възниква въпросът – дали не са измислили някой нов източник на пари, финансовият еквивалент на “perpetuum mobile”? Едва ли…
Коя е “най-добрата” кола? А “най-добрият” телефон, печка, телевизор, хладилник, прах за пране, хляб, салам, ...? Сигурно имате отговор -всеки има своята класация на “10-те най...”, и те едва ли съвпадат. Общото е, че в представите на всеки от нас има отредена позиция за “най-еди-какво-си..”, в която може да има само един победител. Дотук добре.
Убеден съм, че много от вас се питат - защо им е на европейците да ни дават пари, при това даром?!
Имало едно време една държава, прясно опознала свободната инициатива. В нея всеки гражданин създал по една, а някои - по няколко фирми. Бродели тези граждани по широкия свят, въоръжени с едни големи тефтери - пълни с оферти. След всяка уговорена сделка, единият тръгвал да търси парите, а другият - стоката, но и двамата всъщност не знаели за какво им е всичко това...