fbpx Дагмар Остранска зад волана на новата Skoda OCTAVIA | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Начало

През 2020 г. Чешкият център в София отбелязва 71 години от своето създаване. Историческите данни говорят, че това е един от първите чуждестранни културни институти – най-старият от 22-та културни центъра на централноевропейската държава зад граница и един от първите в мрежата на чешките центрове по света. За разлика от други подобни организации, адресът му през тези седем десетилетия е един и същи - на ул. „Раковски“ 100. Ръководителите на този център се сменят, но всички те работят с идеята да представят най-доброто от чехословашкото, а впоследствие от чешкото изкуство. Чешкият център е търсен оазис за интересни събития от сферата на литературата, киното, дизайн¬на, музиката, изкуството.

Начело на института днес е една наистина отговорна, много искрена, решителна и креативна дама, и приятел на България - г-жа Дагмар Остранска, която с много положителна енергия и ентусиазъм се впусна в едно есенно приключение върху 4 колела. И то не кои, а именно тези, които са символ на родината й – автомобилите SKODA. Бранд, който заема достойно място в световния автомобилен пазар, изключително харесван от българите, бранд, който тази година чества впечатляващите 125 години от създаването си. Естествено за партньор на Дагмар в това интервю избрахме топ моделът на марката – новата Octavia, която това лято пристигна в България.

Затова палим двигателя, диамантените LED светлини блесват и е време да видим с каква скорост ще премине по трасето ни една чехкиня в България.

Живот на 7-ма скорост

Скоростта на моя живот от десетобалната скала е 7-а степен. Това е достатъчно висока скорост, но и доста безопасна. Мога да се контролирам, а имам и време да се обърна назад. Преди се чувствах като „на състезание“ и житейската ми скорост доближаваше 10-а степен. За мен и особено за околните беше много предизвикателно и изтощително. Именно това ме накара да се откажа от този начин на живот.

Красотата на жената е във вътрешния мир и равновесието

Жените не се състезават и могат да намерят решение във всяка ситуация.

В работата си срещам силни, креативни и много вдъхновяващи жени, които знаят какви цели имат и с какви средства да ги постигнат. С тях се работи много добре. Те знаят цената си и имат нужното самочувствие.

И ако жената е равновесие, мъжът (съпругът ми) за мен е опорната точка във Вселената, подкрепа и сигурност.

Семейството ми е на първо място

Още на предишните си работни места разбрах, че работният ден не е надуваем. Научих се да планирам работата си, записвам си всички бележки в работен дневник и не нося нищо в главата си. В работния ден се занимавам само с толкова теми, колкото мога да обхвана. След като се върна у дома се опитвам да избягвам служебните въпроси и предпочитам да се занимавам с хобитата си, а именно готвене, спорт и пътувания.

Опитвам се да водя баланс между работата и семейния живот, но семейството ми е на първо място. Имам късмет, защото съпругът ми ме подкрепя в моите трудови дейности в чужбина и ме придружава. Освен това се посвещава на професията си в чужбина - той е професионален музикант е и всеки месец лети до Чехия за концерти.

Стремя се към психо хигиена в новата реалност

В последната година животът ми се промени, както и на всички други. Прекарвам повече време вкъщи в режим хоум офис. Програмата на Чешкия център в София от март до май се развиваше в социалните мрежи, защото не беше възможно да поканим артисти на живо от Чехия и да организираме културни събития. От юни, след частичното отпускане на мерките, се опитахме да се възползваме максимално от времето и нашата тераса, и организирахме цикъл от културни събития, наречен: „Вечери на терасата“.

В личния си живот в тези смутни времена се стремя към психо хигиена. Прекарвам един час сутрин в упражнения всеки ден, за да се чувствам физически и психически комфортно. Концентрирам се повече върху закупуването на качествена българска фермерска храна.

Следенето на разпоредбите на Министерството на здравеопазването и спазването на всички мерки се превърна в нова реалност. Планираме културната програма оперативно, винаги с възможност за отмяната й и пренасочването й към социалните мрежи. Постоянно променяме датите и местата за почивка, в зависимост от епидемиологичната ситуация в България, Чехия и съседните страни.

В новата реалност неминуемо трябва да свикнем с хигиенните мерки, да се научим да се съобразяваме с другите хора и най-вече да сме отговорни за собственото си здраве.

Възпитанието и удовлетворението от живота са изключително важни

Не мога да говоря за професионалното неравенство в България, защото не съм запозната с българската работна среда. Ако трябва да говоря за чешката, все още съществуват определени стереотипи в общество. Например, мъжът като глава на семейството има по-висока заплата от жените на същата позиция. Ако погледнете представянето на жените в чешката политика - те все още са по-малко.

За съжаление, понякога чувствам, че някои мъже възприемат жените като истерички и сексуални обекти. Без да обобщавам и поставям мъжете под общ знаменател, голяма част от този дисбаланс произтича от възпитанието и удовлетворението от живота.

Имам щастието професионално да се развивам в област, която много харесвам. Работя в културната дипломация. Длъжността, която заемам - Директор на Чешкия център в чужбина, е възможно най-високата, която съм могла да постигна в тази област. Разбира се, постоянно работя професионално върху себе си и черпя вдъхновение от колеги, както в Чешката република, така и от чуждестранни партньори.

Бих искала да продължа да работя в културната дипломация или в културата като цяло. Независимо дали на регионално, национално или международно ниво.

Радвам се на малките неща и на красотата на България

Свободното си време посвещавам на спорт, особено плуване, готвене и пътувания. България е идеална дестинация, ако харесвате природата, имате прекрасни планини и море, както и забележителности. Вашата страна ме очарова в това отношение.

Намирам спокойствие в природата. Ако трябва да съм напълно честна, тогава наистина умея да бъда себе си. Мога да се наслаждавам на малките неща. Цветя, добра храна, красиви разходки или на успеха на друг.

Опитвам се да живея спокойно

Времето ми стига за всичко. Мисля, че всичко е свързано с умението да създаваш стриктна организация и да подреждаш добре приоритетите.

Не ми липсващо нищо. Живея спокоен и щастлив живот.

На някои шофирането им се удава повече, а на други по-малко

Обичам да шофирам. В България, обаче, ми липсва дисциплината при използването на мигачите. Струва ми се, че българските шофьори ги приемат като нещо излишно ...

Не виждам разлика между шофирането на мъжете и на жените. Като цяло разбирам, че на някои управлението им се удава повече, а на други по-малко.

С автомобил сред природата

Определено бих отишла в САЩ в Националните паркове. Обичам природата и със сигурност бих заминала със съпруга си.

текст: Ина Георгиева, Пепа Попова, снимки: Светослав Ханджийски

Няма как да не изберем за партньор на Дагмар в това интервю една истинска чехкиня – бестселърът, новата Octavia, която за 60 години от нейното първо появяване, е най-продаваният автомобил на Skoda досега. Последното поколение на модела е събрало всички постижения на чешкия производител.

Благодарение на своя силует Octavia прилича на елегантно купе и в същото време предлага безпрецедентно пространство за пътниците, както и огромен багажник (600л), който може да събере багажа на цяло семейство за голяма ваканция и благодарение на умните решения Simply Clever всеки сак или предмет да бъдат практично наместени и закрепени.

Новата Octavia има няколко нови асистиращи системи, които изключително подпомагат шофирането като Travel Assist, която поема частичен контрол върху автомобила. Новост е head-up дисплея, който прожектира информация на шофьора на предното стъкло. За първи път се използва и нова технология “shift-by-wire” за автоматичната скоростна кутия и се появява и елегантен бутон на мястото на DSG скоростния лост.А паркирането не е било никога по-лесно от сега - само с натискането на един бутон и колата автоматично се вмъква дори и в най-тесни места.

А благодарение на удобните за гърба Ergo седалки, които са снабдени и с функция за масаж, сме сигурни, че Дагмар и семейството няма да усетят пътуване и до Прага.