fbpx Доц. Димитър Илиев: Схващането, че жените са по-лоши шофьори, е наложено от мъжете комплексари | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Начало

Доц. Димитър Илиев е 8-кратен автомобилен шампион на България, понастоящем преподавател в катедра Технически спортове в НСА "Васил Левски" и експерт по пътна безопасност. Той беше специален гост в единия от панелите на Дамски форум Скорост 23, който проведохме в красивата атмосфера на столичната галерия Vivacom Art Hall Oboriste 5. Неговото участие започна с въпрос към дамите в залата -„Колко от вас пишат по телефона, докато са зад волана?“ и помоли да вдигнат ръце тези, които го правят. Очаквано резултатът беше 100% - ДА.

текст: Елица Стойчева

ЖЕНАТА И КОЛАТА 

Като всеки мъж, който може да хареса нещо във всяка жена, така умея да харесам и във всяка кола по нещо. От тази гледна точка няма значение дали скоростта е ръчна или автоматик. Радвам се на всяка скорост. Има много прилики между жените и колите - ако се грижиш за една жена добре, то ще получиш същото. Това съм се научил и от състезанията. За да печелим, трябва да се грижим добре за автомобила.

Всъщност от известно време забелязвам нещо много тревожно, включително и споделеното от дамите тук, на форума. Всички живеем в една бясна надпревара и на една твърде висока скорост. Забелязвам, че дамите около мен не спират да гледат телефоните си, имейлите, непрекъснато сме във вихъра.

ВАЖНИТЕ МОМЕНТИ

В моя живот си направих един личен вододел. Животът ми до 2015 и животът ми след това. До 2015 г. супер надъхан и мотивиран, исках да печеля всички състезания и нямах живот извън тях. Имах болки и в един момент най-сетне се реших да направя операция, която за съжаление не беше успешна. Заразиха ме с някаква инфекция, три дни лежах в една болница и усещах, че си заминавам, че няма връщане назад. Това, разбира се, ме провокира да си направя самоанализ как съм живял досега, какви съм ги свършил. Казах си:”Колко хубаво съм си живял!”
Като теглих мислено чертата, оцених, че единственото, което бих променил в живота си, е скоростта, на която живея. Затова и съветът, който бих дал на всички е: “Давайте си време за себе си! Иначе животът просто минава в ангажименти.”

ПО-ДОБРИТЕ НА ПЪТЯ

Схващането, че жените са по-лоши шофьори, мисля, че е наложено от мъжете комплексари. Жените са много по-отговорни, те са много по-внимателни и осъзнават до какви последици може да доведе тяхното пренебрежително отношение към шофирането и това ги прави дори по-добри шофьори. Няма значение какви умения имаш - разсееш ли се, ставаш опасен. А може и обратното, да нямаш кой знае какви умения, но да внимаваш и така ставаш значително по-малко опасен. Доказано е и статистически, че жените правят доста по-малко пътни инциденти. Трябва да подчертая, че причината за 95% от пътниците инциденти е човешката грешка. Чел съм много по темата и от психологическа гледна точка е установено, че основният проблем затова е, че не сме достатъчно осъзнати, когато сядаме зад волана. Ето тук е моментът и да ви попитам и да ми отговорите честно: Докато шофирате пишете ли SMS-и? Това, че всички го правим, е достатъчен знак, че не сме достатъчно осъзнати и си мислим, че на нас няма какво да ни се случи.

АЗ СЪМ НАЧИНЪТ, ПО КОЙТО ШОФИРАМ

В начина ни на шофиране прозира не само нашият характер, но и нашето настроение. Когато сме отпочинали и щастливи, караме по един начин, ако сме изморени или ядосани, шофирането става съвсем различно. Във всеки един момент от деня шофирането и реакциите ни са различни. 

МЕЧТИТЕ

За разлика от младите хора днес, аз от малък знаех какъв искам да бъда като порасна. Затова вярвам, че е много важно да насърчаваме мечтите на децата, да ги подкрепяме. Баща ми се занимаваше със състезания и на мен много ми допадаше неговият начин на живот. Просто го усещах и знаех какво искам да правя. Шофирането е креативно занимание, но и дисциплинирано. Нерядко докато караме ни идват брилянтни идеи. Шофирайте повече и бъдете дисциплинирани! 

ЛИЧНИЯТ СВЯТ 

Аз съм щастливец, защото имам две дъщери и уникална съпруга, с които времето винаги е приятно оползотворено, а не просто прекарано и загубено. Навремето в училище бях толкова слаб ученик, че класната казваше : “Деца, учете или ще станете като Митко!” Та в този ред на мисли, понякога да си различен, също е начин да успееш. Във всички случаи, обаче, независимо дали говорим за бизнес или личен живот, за всяко едно партньорство, много важна е дисциплината. Затова, аз, гледайки моята жена как се справя, смятам, че жените са страхотни и винаги се чудя как успяват с всичко. Вярвам, че основният стимул за жените, е Любовта. Дано мъжете да се справяме с нея. 

Партньори на Дамски Форум Скорост 23 са AUDI, glo, Vivacom Art Hall Oborishte5