fbpx Flawless трио: Нищо изкуствено не може да замени човешката емоция | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Начало

Те са истински железни момичета, които обаче вечер обличат балните рокли и се превръщат в нежни принцеси, които омагьосват публиката с музиката, излизаща от техните пръсти и струни. Това са момичетата от най-новото струнно трио у нас Flawless (Флоулес), дума, която изразява действия без недостатък, безупречност. Точно такива са и те.

Снимаме с тях докато навън е студено, вали дъжд и сняг, но Бистра, Марина и Адриана истински се забавляват, а ние се притесняваме, че ръцете им ще измръзнат. „О, нищо няма, ние сме професионалисти!“, и продължаваме с импровизирания спектакъл в гората, в който на всичкото отгоре започва да се спуска мъгла – истински Туин Пийкс... Без проблем се катерят по огромния Ford Raptor, който се оказа най-доброто решение, за да съберем цигулките, дрехите, фототехниката и да имаме сигурността, че ще прегазим всеки терен във всякакви условия. Междувременно планират стайлинга си за изпълненията с Орлин Павлов следващата вечер. Когато приключваме, те са в еуфория, защото денят им продължава с още много ангажименти, а междувременно ни разказват за житейската си скорост.

текст: Ина Георгиева

снимки: Светослав Ханджийски

Момичета, на какви обороти се завъртя изминалата година? 

Марина: О, на много високи. Годината беше препълнена с топли емоции, красиви и безбройни сцени, запомнящи се мигове. В тази година създадохме Flawless и поглеждайки назад, си давам сметка, че е трябвало да го направим мно-о-го по-рано. С Бистра свирихме в друга подобна формация, но нещата накрая никак не вървяха. С третия човек просто говорехме на различни езици и това ни накара да осъзнаем, че е време за промяна и посоките ни да се разделят. Беше най-хубавото нещо, което можеше да ни се случи. Трайните следи ги оставяме сега, по пътя, който изминаваме с Flawless.

Ади: Житейската ми скорост се промени рязко в момента, в който ме поканиха да направим трио Flawless. Бистра се обади и каза: "Ади, ти си човекът!". През годините ми липсваше подобен тип състав, в който всички гледаме в една посока, имаме една цел. С тях сега се чувствам себе си. Липсата на хора, с които да си като скачен съд на музициране те среща с много неуспешни опити да създадеш или да се присъединиш в такъв състав. Но в крайна сметка най-добрият учител е живота и не съжалявам за нищо.

Бистра: Изминалата година беше на "пълна газ". Истински слалом между личен и професионален живот, но със сигурност е най-щастливият ни период.

Защо избрахте името на триото Flawless?

Бистра: В буквален превод Flawless означава безупречен. Не казваме, че ние сме такива. Безгрешни и безупречни хора няма, но посоката, в която искаме да се движим и музиката, която създаваме, е именно такава. Безкомпромисна и безупречна. Така се роди и името ни.

Кой създава музиката за триото ви, както и визиите?

Бистра: За музиката се доверяваме на безкомпромисните Георги Стрезов и Светлин Къслев. Със Светльо сме на първо място приятели и в момента на създаването на групата ни, веднага му се обадихме - знаехме, че той ще ни подкрепи в този труден и важен за нас момент. Абсолютен жест и неочакван за нас подарък, беше решението му да ни подари две произведения. Изцяло авторски аранжименти на много известни български произведения, които вече една година са част от нашия репертоар. С Марина бяхме част от друга подобна формация повече от 10 години.

Още назад във времето сме си споделяли колко хубаво би било да имаме възможност да работим и с Георги Стрезов и той да пише музика за нас. Е, съдбата си знае работата! Пътищата ни се пресекоха при създаването на Flawless. Той написа за нас пилотното ни произведение Flawless by flawless, а в момента довършва второ произведение, участие в което ще вземе и големият Теодосий Спасов. Със сигурност това ще са двамата, създали и цялата музика в първия албум на Flawless, който се надяваме да бъде факт още през 2024 г.

За визиите се доверяваме на нашите партньори от Princess Fashion Studio и Verne atelier.

Бистра Копринкова (виола) свири от 8-годишна. През 2009 г. завършва НУМТИ “Добрин Петков“ в Пловдив.  Завършва бакалавър по програма “Еразъм” в Лозана, Швейцария в Haute Ecole de Musique de Lausanne - HEMU и магистратура в НМА“Панчо Владигеров“в класа на гл. ас. Владислав Андонов. Свири с „Оркестър на нациите“, с който концертира из цяла Германия. Бистра работи и със Симфоничния оркестър на Cantus Firmus, записва и филмова музика в оркестър СИФ-309.

Всяка от вас се занимава и с други дейности, как успявате да комбинирате всичко?

Ади: Преди няколко години се насочих в съвсем различна посока - образованието, и станах учител, освен концертите и музикантската ми кариера. Честно казано, ако не бях попаднала в страхотния екип на 90 СУ "Ген. Хосе де Сан Мартин" и без подкрепата на ръководството, може би щях да се откажа отдавна.

Бистра: Зад възможността да комбинираш няколко дейности стоят много фактори. На първо място, е много важно да приоритизираш, да спазваш срокове и да си най-добрата версия на себе си на всички места. Това определено е някаква супер сила, която вярвам, че притежавам, защото иначе би било невъзможно да обясня как точно го правя. Огромен плюс за мен е подкрепата както от семейството ми у дома, така и от моите работодатели. Любов към вас, прекрасни хора!

Адриана Пеева (цигулка) започва да учи цигулка на 5-годишна възраст. Завършва НУМТИ "Добрин Петков" и продължава музикалното си образование в София, НМА "Проф. Панчо Владигеров", в класа на проф. Елисавета Казакова. През 2013 г. завършва магистърска степен. Адриана е лауреат на Националния конкурс "Светослав Обретенов" - гр. Провадия за 2012 г. От 2010 г. до 2013 г. е концертмайстор на Младежка филхармония "Пионер". Работи като концертмайстор на камерен оркестър "Орфей". Освен FLAWLESS, цигуларката работи и в 90 СУ "Ген. Хосе де Сан Марти".

Живеем във време на трансформация, в което изкуственият интелект все повече прониква в живота ни. Дали някога ще дойде моментът, в който брилянтни изкуствени музиканти ще излязат на сцената?

Ади: Наистина ли?! Нищо изкуствено не може да замени човешката емоция. Това важи не само за музиката, но и за всичко останало. Душата говори и затова плачем на песни или стихове. Един куп метал не може да ме накара да плача, може само да ме нарани (смее се).

Марина: Да, изкуственият интелект прониква с пълна сила и може да бъде перфектен музикант от гледна точка на техничността, но истинското удоволствие идва, когато музикантът излива душата и сърцето си на сцената и докосва слушателите. Тогава се случва истинска магия, която нито един изкуствен интелект не може да създаде.

Марина Хинова (виолончело) свири от осемгодишна възраст. Завършва магистратура в ДМА "Панчо Владигеров" и специализира в Esquela Superior de Musica "Reina Sofia" в Мадрид. Част е от майсторските класове на световно признати имена като проф. Янг Чанг Чо, проф. Робърт Коен, Йоханес Горитски и други. Участва в летните академии: Semmering, Chigiana и International Holland Music Session. Концертира като солист на камерни оркестри и взима участие с рецитали на фестивалите Internationl Holland Music Session в Алкмар и в Берген, Холандия. Марина е носител на множество престижни награди от наши и международни конкурси. Освен с FLAWLESS, Марина работи и в Симфоничния оркестър на БНР.

Така както "Flawless" е дума, която изразява действия без недостатък, безупречност, така и Ford Raptor напълно изпълва съдържанието й. Мощен пикап 4x4 с емблематичната издръжливост, със специално разработен, би-турбо 3,0-литров EcoBoost бензинов двигател, съчетан с 10-степенна автоматична скоростна кутия и безупречна система за управление на всякакви терени за максимално преживяване.