fbpx 10 компании създават пчелин на Българската мрежа | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

10 компании създават пчелин на Българската мрежа

Световният ден на околната среда (World Environment Day, WED), Българската мрежа на Глобалния договор на ООН стартира създаването на общ пчелин на организацията, с осиновяването на два споделени кошера към платформата „Истински мед“. Всяка компания-член може да осинови и собствен кошер като част от Пчелина на Българската мрежа, ползвайки специалните условия за организацията.

С това компаниите-членове на Българската мрежа ще дадат своя принос към Възстановяването на екосистемата, каквато е и темата на WED тази година. Спасяването на пчелите е буквално жизненоважно за възстановяването и функционирането на екосистемите, и за живота на Земята. По информация на Програмата на ООН за околната среда, пчелите са сред най-ценните опрашители на планетата. Близо 90% от всички диви цъфтящи видове зависят изцяло или отчасти от опрашването от животни, както и 75% от световната реколта и 35% от общите земеделски площи.

Ето защо компаниите-членове на Българската мрежа: Асарел-Медет, АЕЦ Козлодуй, Делойт, Kaufland България, КонтурГлобал Марица Изток 3, Минно-геоложки университет, Овергаз, Пощенска банка, ТехноЛогика, както и Aresgas стартират инициативата си за създаване на собствен пчелин с два общи кошера, в подкрепа на българските пчелари. Ефектът от осиновяване на един кошер годишно е 25 кг. мед, 60,000 нови пчели и 360 млн. опрашени цветове.

Същевременно Българската мрежа предизвиква компаниите-участници в съвместното осиновяване на кошерите, да дадат име на пчелата майка на своя кошер. Победителите ще бъдат обявени на 05 юли, а най-доброто предложение за име ще донесе награда за компанията – бурканчета мед, както и възможност за посещение на кошера.

„Възстановяването на екосистемата“, каквато е и темата на WED тази година, е достъпен ангажимент на всеки отделен човек и компания, а съвместните усилия могат да допринесат за промяната, която искаме да видим. Статистиките показват, че времето за отлагане е приключило, живеем във времето на активните действия, които трябва да предприеме това поколение, каквото е и мотото на WED 2021 #GenerationRestoration.

Платформата „Истински мед“ помага на българските пчелари да реализират продукцията си на честна цена и на консуматорите на мед да се сдобият със 100% чист истински мед с гарантирани качество и произход.
Медът, предлаган на платформата, е от производители, които използват smart технология, която помага на пчеларите да се грижат по устойчив начин за пчелите си, като получават данни от кошерите си в реално време чрез Beebot – вътрекошерно устройство, следящо ключови показатели за пчелната колония.

Българската мрежа на Глобалния договор на ООН отбелязва Световния ден на околната среда от 2012 г. чрез различни инициативи, свързани с актуалната за годината тема. Oпазването на околната среда е сред основополагащите принципи* на Глобалния договор на ООН. Те ангажират компаниите-членове на инициативата с конкретни дейности и политики, като отговорно и чисто производство, спазване на високи екологични стандарти, зелени инвестиции, развиване и използване на технологии, щадящи околната среда.

Световният ден на околната среда е денят на ООН за насърчаване на световната осведоменост и действия за опазване на околната среда. От 1974 г. насам той се отбелязва всяка година на 5 юни от Програмата на ООН за околната среда. Всеки Световен ден на околната среда е организиран около тема, която обръща внимание на важен актуален въпрос, свързан с грижата за заобикалящата ни среда. За 2021 г. темата е „Възстановяването на Екосистемата“ под наслов #GenerationRestoration