fbpx 10 съвета как да привлечем и задържим служителите си | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

10 съвета как да привлечем и задържим служителите си

  1. Разчупете мисленето! Захвърлете клишетата и предложете алтернативни и нестандартни варианти за промотиране на свободните позиции. Давайте ясни изисквания, не променяйте профила по време на процеса, следвайте предварително начертания план на подбора.

  2. Работете върху имиджа си! Грижете се да поддържате реномето на компанията, затвърдете позициите и вдигнете летвата. В съвременния електронен свят информацията се разпространява бързо. Излъчвайте сигнали на модерен и сигурен работодател!

  3. Бъдете конкурентни! Следвайте тенденциите и осигурете гъвкави условия на работното място и мотивиращо възнаграждение. Не се страхувайте да следвате идеите на служителите - тяхната нагласа и отношение са двигател на бизнеса.

  4. Показвайте отношение! Създайте хармонична атмосфера и предразположете към градивна комуникация, свобода и креативност. Споделяйте идеите за бъдещето на компанията, вслушвайте се в различното мнение, обсъждайте, работете с колегите заедно по проектите и бъдете един от тях.

  5. Гарантирайте сигурност! Съградете стабилна и спокойна работна среда на служителите си, за да са максимално концентрирани и продуктивни! Натоварването и стреса не са Ваши съюзници. Поставяйте постижими срокове, следете за процесите и ги наблюдавайте със съпричастност и готовност за помощ. Поемайте отговорност за общите решения.

  6. Насърчавайте растежа! Позволете на служителите си да разкрият потенциала си, да усъвършенстват уменията си и да надскочат себе си. Осигурете им достатъчно дълъг хоризонт за кариерно развитие. Дайте предварително стъпките на израстване в компанията и нека всеки сам, със своята скорост да върви напред.

  7. Предоставяйте обратна връзка! Следете представянето и оценявайте постигнатите резултати, приемайте препоръки и изградете взаимно уважение и подкрепа. Обсъждайте проекти и задачи, грешки и успехи.

  8. Стъпете здраво на земята! Стремете се да дефинирате ясни и постижими цели, следете за прозрачното им изпълнение и достигането на видими резултати и заслуги. Оценявайте всеки според възможностите и отношението към процесите, културата на компанията, нейното развитие и усъвършенстване.

  9. Поддържайте доброто настроение! Акцентирайте върху организационната култура – вдъхновявайте, работете в екип, споделяйте ценности и възгледи. Говорете за чисто човешки ситуации, бъдете съпричастни към съдбата на всеки, подайте ръка при нужда, награждавайте с добра дума всеки път, когато е положен повече от необходимия труд, изживейте мигове извън офиса, бъдете оптимистични!

  10. Relax! Решихте уравнението: Предизвикателство + сигурност + удовлетвореност = Лоялност!