fbpx 100 години традиция | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

100 години традиция

През изминалите 100 години, марката Chevrolet е била в основата на някои от най-значимите и революционни дизайнерски творения в автомобилната история. От своите пикапи, през автомобили като BelAir, превърнали се в символ на своето време, до съвършенството на формите при всяко следващо поколение на Corvette, емблемата с „папийонката” е имала честта да краси едни от най-емблематичните силуети в автомобилния свят. Някои от дизайнерите на Chevrolet като Харли Ърл и Бил Мичъл успяват да се превърнат в също толкова легендарни фигури, колкото и някои от автомобилите, излезли изпод техните пера. Кой би могъл да каже кои модели ще се превърнат в автомобилни икони през следващите 100 години?

Човекът, натоварен със задачата да начертае пътя на марката Chevrolet в тази насока, е Ед Уелбърн – вицепрезидент на General Motors, отговорен за глобалния дизайн. От септември 2003 г. той заема мястото на своите „абсолютни кумири” в лицето на дизайнерите на GM Харли Ърл и Бил Мичъл, но независимо от огромната отговорност, която изисква следването на стъпките на хора, превърнали се в легенди, той признава, че "в момента се забавлявам повече, отколкото когато и да било преди по времето на моята кариера в GM."

Бащата на родения през 1950 година във Филаделфия Eд, е съсобственик на каросерийна работилница. Силният му интерес към всичко, свързано с автомобилите води дотам, че на единайсетгодишна възраст пише писмо до GM с молба да постъпи на работа като автомобилен дизайнер когато порасне. Писменият отговор от компанията му помага много, посочвайки предметите, към които трябва да се насочи в училище и давайки допълнителна информация за вътрешнофирмената програма за обучение. Eд обръща внимание на тези подробности и спечелва място в споменатата програма – след като се дипломира в Университета Хауърд във Вашингтон, Федерален окръг Колумбия, е нает на постоянна работа на пълно работно време в GM. От началото на 70-те години нататък, той работи в няколко от дизайнерските отдели на GM.

Едно от най-важните му произведения е аеродинамичният модел Aerotech – екстремна скоростна машина, постигнала максимална скорост от 417 км/ч през 1987 г. Този проект му спечелва известност както в GM, така и извън компанията. След успеха на Aerotech, възходът на Eд по стълбицата на йерархията в GM е бърз и впечатляващ, достигайки кулминационната си точка с обявяването му за главен дизайнер на компанията няколко години пред прага на XXI век.

Тук той хвърля поглед в миналото и представя десетте автомобила, които според него притежават най-забележителния и емблематичен дизайн в историята на марката Chevrolet...

Classic Six от 1912 г

Моделът Classic Six е първият в историята, носещ официално името Chevrolet, след като Уилям Дюран и Луи Шевропе се сдружават и основават компания за производство на автомобили, носеща популярната фамилия на швейцарския автомобилен състезател. Това е голям, луксозен и мощен модел, отличаващ се с най-големия като работен обем двигател в историята на Chevrolet до настъпването на ерата на впечатляващите 'big-block' V8 през 1958 г. Машината се продава за 2150 щатски долара, която я прави значително по-скъпа от нейните съвременници. Classic Six е автомобилът-мечта според Луи Шевроле, който го конструира в сътрудничество със своя френски приятел инженер Етиен Планш. Моделът е показан за първи път през 1911 и е пуснат на пазара през следващата 1912 година, но остава в продажба само до 1914, след като компанията променя своите приоритети и се насочва към по-достъпни като цена модели. Произведени са общо 5 987 екземпляра от този модел

Deluxe Sport Coupe от 1932 г.

Несполуките понякога се превръщат във велики дела – нагледен пример за това е моделът Deluxe Sport Coupe от 1932 г. Представен насред Голямата депресия в година, в която продажбите на Chevrolet се сриват с 50% в сравнение с предходната, моделът Sport е един от най-красивите модели, които Chevrolet създава преди Втората световна война – привлекателен компактен автомобил със заоблени форми в задната част, правещ чест на името си със своята спортна външност и динамични характеристики. Моделът по принцип е двуместен... доколкото това се отнася до закритата част на купето. При наличие на повече желаещи да пътуват, те са били настанявани на сгъваемата седалка в багажника отзад, където са се радвали на вятър в косите и усмивки при пътешествията в хубаво време и не чак дотам приятни изживявания при пътуване в дъжд.

Suburban от 1936 г.

Моделът Suburban не е просто значим модел за марката Chevrolet, той е важен за автомобилната индустрия като цяло. Може да се твърди, че това е първият по рода си SUV (Sport Utility Vehicle) – здрав и практичен модел с комби каросерия и шаси от лекотоварен автомобил. Всъщност пълното име на модела е Suburban Carryall (директно напомняне за неговата способност да транспортира практически всичко), а корените му могат да се проследят до 1933 г. под формата на служебна машина с дървена осемместна каросерия на лекотоварно шаси с товароносимост половин тон, предназначена за използване от американската Национална гвардия и екипите на Корпуса за гражданска защита. Цивилната версия получава стоманена каросерия, предлагаща избор между двукрила или цяла задна врата.

Pick-Up от 1948 г.

Американските „тръкове” (в смисъл на лекотоварни возила) и ванове (или фургони) са също толкова значима част от историята на Chevrolet, колкото и леките автомобили. Моделите от 1948 г. на свой ред са сред най-значимите, произвеждани някога от фирмата. Представени през лятото на 1947 г., те са първите продукти в гамата на GM с изцяло следвоенен дизайн, който ги прави едни от най-модерните изобщо в световен мащаб. Което никак не е зле за продукти, замислени да бъдат просто практични и издръжливи работни коне! Основният място в гамата заема функционалният и практичен пикап с товароносимост половин тон, който намира приложение по целия свят.

Corvette от 1953 г.

"Това просто е първият Corvette," споделя Ед по повод на модела, превърнал се в легенда. Cъздаден от не по-малко легендарния главен стилист на GM Харли Ърл, двуместният спортен Corvette от 1953 г. е създаден с цел да освежи имиджа на марката Chevrolet и да даде отпор на вълната от европейски спортни автомобили, заливаща пазара в САЩ. Един от авангардните му отличителни белези е стъклопластовата конструкция на каросерията. Първоначално обаче моделът не бележи големи успехи – те идват едва след направените няколко години по-късно стилистични изменения.

Bel Air от 1955 г.

Chevrolet изцяло обновява автомобилната си гама за новата 1955 г., дарявайки своя топмодел Bel Air с така наречения ‘Motoramic' стил и представяйки станалия пословичен по-късно двигател V8 'small-block'. Вдъхновяващата динамика и пищният, самоуверен и преливащ от цвят дизайн са основните белези на купетата, кабриолетите и комби-версиите на Bel Air от 1955 г., отличаващи ги от останалите автомобили по пътищата. Моделите на General Motors от периода между 1955 и 1957 г. са толкова различни от своите себеподобни, че си спечелват специалното прозвище 'Tri5'.

Corvette Sting Ray от 1963 г.

"Направо изумителен автомобил," възкликва Ед. Създаденият на основата на концептуалната студия, дело на главния дизайнер на GM Бил Мичъл, изящният Sting Ray с неговите остри ръбове изглежда много по-изискан и цивилизован от предходните издания на Corvette. Главни отличителни белези на автомобила, чиято каросерия продължава да се изработва от стъклопласти, са електрозадвижваните предни светлини и вертикално разделеният на две заден прозорец при версията купе – елемент, който по-късно ще бъде признат за главен мотив в дизайна на модела. "Водил съм много лекции върху дизайна на този автомобил," споделя Ед. "Всичко в него е изцяло ново – практически той е бил толкова нов и различен, че е трябвало да му дадат отделно ново име - Sting Ray.

Pick-Up от 1967 г.

Големи, грубовати и практични, новото поколение пикапи от 1967 г. са здрави машини, създадени да вършат сериозна работа. Мощни и практични, с целесъобразна стилистика, те се продават както за лични превозни средства, така и за работни возила – универсалност, която ги прави привлекателни и запознава масовия потребител с чара на пикапа.

 

Pick-Up от 1989 г.

Пикапите в гамата на Chevrolet все още имат изключително голямо значение към края на ХХ век, а премиерата на четвъртото поколение на серията от модели C/K – с интегрирани предни светлини и масивна, ъгловата осанка – е ярка манифестация на тази значимост. Разбира се, главната причина за появата на серията модели на бял свят си остава работата и ползата от тях при превоза на товари. В същото време нарастващата им употреба като "лайфстайл" автомобили налага Chevrolet да предложи пакета оборудване Sports – стъпка, която допринася за значителен скок в продажбите на тези модели. Пикапите се справят перфектно с експресните доставки и са идеално средство за демонстация на оригинален вкус на пътя.

Camaro от 2010 г.

Eд Уелбърн е голям фен на всички произвеждани някога Camaro и дори притежава собствен класически екземпляр, модел 1969 г (вдясно на снимката). "В тази класация обаче реших да поставя модела на Camaro от 2010 пред този от 1969 г. Причината е, че той успя да обедини с въздействието си хора по целия свят – когато го представихме под формата на концептуален модел, видях отдавна пораснали мъже и жени със сълзи в очите. Моделът получи признание в глобален мащаб." В процеса на работа върху последното издание на Camaro, Eд и неговият екип черпят вдъхновение от личния му класически модел, "който специално докарах в студиото. Казах на хората от екипа, че искам да надминат това!" Главният дизайнер определя самоувереният и излъчващ оптимизъм дизайн на новия Camaro като "позитивен знак за служителите и клиентите на GM. Този модел запали пътеводна светлина за компанията."

по информация от Chevrolet