fbpx 11% от туристите у нас избират СПА туризъм | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

11% от туристите у нас избират СПА туризъм

11% от туристите у нас избират СПА туризъм

По данни на Евробарометър от 2016 г., България все по-успешно се развива като една от предпочитаните СПА дестинации в Европа, като 11% от туристите у нас практикуват този вид туризъм. Това каза заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева при откриването на Третия конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм (БСБСПА), който е на тема „Превенция в българските СПА курорти“. Събитието се провежда днес, в курорта „Св. св. Константин и Елена“ край Варна. В него участват водещи експерти от България, Европейската СПА асоциация и още девет държави.

България е втора в Европа по запаси от почти всички видове минерални води. Според експертите те са подходящи за профилактика и лечение на над 90% от най-масовите заболявания, плащани по клинични пътеки от европейските здравни каси и обхванати от пенсионните фондове. „Това богатство трябва да бъде използвано още по-ефективно. Затова и Министерството на туризма работи последователно за развитие на СПА услугите“, коментира Ирена Георгиева.

Факт е и първата самостоятелна Наредба за условията и реда за сертифициране на „балнеолечебен (медикъл СПА) център“, „СПА център“, „уелнес център“ и „таласотерапевтичен“ център към Закона за туризма. Тя бе обнародвана в Държавен вестник през февруари 2016 г., а приемането й беше сред основните приоритети за туристическата администрация, стана ясно от думите на зам.-министъра. Подзаконовият нормативен акт въведе минимални задължителни изисквания, на които да отговарят този вид специализирани центрове.

„Сертифицирането е доброволно, но право да ползват съкращението СПА вече имат само отговарящите на наредбата обекти. Онези от тях, които се рекламират като СПА, но не покриват изискванията, подлежат на санкциониранe“, подчерта заместник-министърът. Тя допълни, че се очаква това да повиши конкурентността и ще помогне да се откроят представителите на бранша, които влагат огромни инвестиции и усилия.

Ирена Георгиева съобщи, че в момента тече процес на сертифициране на специализираните центрове. След приключване на процедурите, одобрените обекти ще бъдат включени в Националния туристически регистър. Така всеки потребител ще може да провери онлайн дали хотелът или центърът, който иска да посети, отговаря на изискванията и може да се нарича СПА.