fbpx 120 електрически скутери се включват в градската мобилност | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

120 електрически скутери се включват в градската мобилност

120 електрически скутера за споделено пътуване пуска за новия мотосезон в София операторът SHAREASCOOT. Половината от тях могат да бъдат наемани в столицата още от тази седмица, а останалите ще бъдат налични до месец май. С това SHAREASCOOT стартира експанзията си, като още тази година се очаква услугата да стартира и в Пловдив, а след това поетапно и в други градове в страната.

Платформата вече има 7 000 клиенти, а до края на годината се очаква те да достигнат 10 000. Наемането става бързо и лесно през мобилно приложение, като за регистрацията са необходими минимална възраст от 18 години, шофьорска книжка за Категория “АМ” (покрива се от стандартното свидетелство за управление на автомобил Категория “B”) и активна банкова карта. Те могат да се управляват от правоспособните водачи навсякъде в  София, като сесията трябва да започне и да приключи в SHAREASCOOT зоната, която обхваща широкия център и редица столични квартали. Скутерите са оборудвани със задължителни каски и GPS системи.

Сравнителен ценови анализ на пазара на транспортни услуги в столицата показва, че в момента услугата на SHAREASCOOT е с най-доброто съотношение между скорост на придвижване и цена. Тя се заплаща на база време на ползване, като за една минута движение цената е 0,39 лeвa, а за престой – 0,09 лева. За разлика от операторите на други услуги за споделено пътуване у нас, SHAREASCOOT не начислява първоначална такса.

Плановете за динамичното развитие и бързото разрастване на “флотилията” на SHAREASCOOT са подкрепени със скорошната инвестиция на фонда NEO GRAVITY.

“Дадохме зелена светлина на “зелената” концепция на SHAREASCOOT и решихме да я подкрепим, защото от една страна виждаме много ясно сериозния бизнес потенциал, а от друга тя съвпада и с ценностите ни. Радваме се, че точно това е първата ни инвестиция в направлението “устойчива мобилност”, което определено ще развиваме активно в портфейла си в бъдеще.”, споделя Павел Езекиев, съосновател и управляващ съдружник в NEO GRAVITY. “Според данните на международни анализатори, само за една година – от септември 2020 година до септември 2021 година, броят на ползвателите на споделено пътуване с електрически скутери по света се е увеличил с 33% и е достигнал 12 млн. души. Броят на отдаваните чрез платформи мотопеди е над 110 хил., като 97% от тях са електрически.

Освен инвестиционната подкрепа на NEO GRAVITY, SHAREASCOOT получава и банково кредитиране по европейска програма, както и подкрепата на бизнес ангели.