fbpx 20% от клиентите на нови имоти заделят бюджет за квадратура над 200 кв. м | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

20% от клиентите на нови имоти заделят бюджет за квадратура над 200 кв. м

Над 15% от купувачите на ново строителство у нас планират покупка на луксозен имот на стойност от 600 000 евро до 1 млн. евро. Други 22% са готови да заделят бюджет между 150 000 евро и 600 000 евро. Това сочи проучване на компанията за луксозни имоти Unique Estates, проведено сред потребители, които планират да закупят имот ново строителство през 2022 г.

„Наблюдаваме растящ интерес към луксозния сегмент и купувачи, които заделят все по-сериозни суми за покупка на ексклузивни имоти. Това са хора, които искат не просто да се сдобият с апартамент или къща от висок клас, но търсят и ликвидно вложение на средствата си. Купувачите в този сегмент притежават висока финансова култура и знаят, че в период на икономическа криза луксозните имоти не губят стойността си”, коментира Светослава Георгиева, оперативен директор на Unique Estates.

По думите ѝ, това е и причина за устойчивия ръст на инвестиционните сделки в сегмента. Общо 26% от купувачите, които планират покупка на ново строителство през 2022 г., ще я реализират именно с инвестиционна цел. Повече от половината – 53%, очакват да генерират доход от закупения имот, отдавайки го под наем. Около 30% са хората, които целят да вложат средствата си в момент на инфлация. Чистите спекуланти са малко, сочат данните от проучването. Тези, които искат веднага да препродадат с разлика, се отсяват и от клаузите в договорите на инвеститорите, които все по-често изключват излизане от предварителния договор преди прехвърляне на АКТ 15 или 16.

Предпочитаната големина на жилището сред инвестиционно настроените потребители е между 100 кв. м и 200 кв. м, с две спални и две бани, сочи още проучването на компанията.

„До скоро тенденцията, която наблюдавахме, бе инвестиционните сделки да се сключват за по-малки по площ имоти. Днес виждаме осезаема промяна в потребителското поведение – бъдещите купувачи на ново строителство планират покупки на имот с две спални и две бани, като за тази цел заделят и по-големи бюджети”, коментира Светослава Георгиева.

Със силен превес в предпочитанията на клиентите се ползват апартаментите в София, в сравнение с къщите ново строителство – 73% са се насочили към апартамент, независимо дали покупката е за лично ползване, или с цел инвестиция. Къща в пределите на града биха закупили 9% от участниците, сочи още проучването на Unique Estates. Към сделка за имот тип „втори дом”, извън района на столицата, биха се насочили 7% от потребителите. Устойчива става тенденцията за постоянно живеене в къща в близост до София.

„Делът на хората, които планират покупка на къща за постоянно живеене близо до столицата, вече надхвърли 10%. Пандемията постави началото на устойчива промяна и поява на този нов профил клиенти. Въпреки отминаването на COVID, считам, че те ще останат активен играч на пазара. Тези клиенти успяха да открият успешно съчетание между природосъобразния начин на живот и удобствата на големия град в близост”, коментира Светослава Георгиева.

Според нея, стремежът към повече площ и помещения е валиден не само при инвестиционните сделки. Имоти с площ от 100 кв. м ще търсят 41% от всички планиращи покупка на ново строителство, независимо дали за инвестиция или лично ползване. Други 13% се ориентират към площ между 200 кв.м и 300 кв.м. Общо 7% от потребителите пък планират сделка с квадратура над 300 кв.м. Най-голям дял от потребителите – 44%, ще се насочат към нов имот с 2 спални, а 39% – към такъв с 3 спални помещения. Общо 7% от запитаните пък възнамеряват да закупят имот с 4 спални. Наличие на 2 бани е приоритет за 59% от бъдещите купувачи, а 16% от хората биха се възползвали от имот с 3 бани.  

 „Купувачите най-често търсят жилище до 200 кв. м, а цели 39% от тях държат на поне 3 спални. Тези данни сочат, че за луксозния сегмент наличието на множество помещения вече е традиционна практика. Разбира се, локацията, дизайнерското обзавеждане и заобикалящата среда са много важни за сегмента на ексклузивните имоти”, посочва още Светослава Георгиева.

Предпочитаното изложение сред купувачите на висок клас имоти е югоизточното – то е приоритет за 34% от участниците в проучването.

Гаражът или паркомястото се позиционират като ключов фактор за клиентите във високия сегмент.  Близо от половината от участниците в проучването не биха направили компромис с паркомястото или гаража и държат имотът да разполага с поне 1 брой. Цели 41% от клиентите ще купят луксозен имот единствено при наличието на поне 2 паркоместа или гаражи.