fbpx 2012 г. - най-благоприятна за купувачи на жилища | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

2012 г. - най-благоприятна за купувачи на жилища

През 2012 г. условията за купувачите на пазара на жилища ще бъдат изгодни. Ситуацията от години не е била по-благоприятна за хората, разполагащи със заделени пари в брой. Колкото повече негативните очаквания за сигурността на парите вземат надмощие, толкова по-активни стават част от купувачите, смятат експертите на АДРЕС Недвижими имоти.

„Има немалък процент от активните работещи българи, за които дилемата не е „как да си платя сметките”, а “къде и как да вложа и запазя парите си” и това ясно си личи от растящия обем депозити. Колкото повече нарастват опасенията за инфлация или сривове на различни валути, толкова по-активно нараства желанието парите да бъдат използвани. Така на пазара се появиха купувачи, които търсят не първи, а втори дом - жилище, в което да вложат парите си, а едновременно с това да повишат стандарта си. И ако преди 4 години имахме високи цени и ниски лихви, преди 2 – ниски цени и високи лихви, то днес сме свидетели на рядката комбинация ниски цени - ниски лихви. Така покупката на имот е наистина изгодно начинание”, коментира Георги Павлов, изпълнителен директор на АДРЕС.

За догодина на пазара на имоти ще бъдат активни две групи купувачи – тези, които имат заделени средства и искат разумно вложение за тях и традиционно активните купувачи на първи дом. Коя група ще държи лидерската позиция е въпрос на развитие на икономиката в световен мащаб и на наличието на свободни пари. От значение ще са и нивата на ликвидност в сектора. Прогнозите на локално ниво са по-скоро оптимистични, подсилени допълнително от новата вълна реклами за ипотечни кредити, която виждаме в момента.
Очакванията за ръст на безработицата няма да се отразят сериозно на жилищния пазар, тъй като хората с финансови затруднения и в момента не са активни участници.

Купувачите, които поемат висок риск - теглят кредит или купуват имот на ръба на своите възможности вече са все по-малко. През изтичащата година пазарът се определяше от продавачи, които имат излишни един или повече имота и нужда от пари в брой и купувачи, които имат налични пари и се възползват от ниските цени.

Сред основните предпочитания на купувачите през предстоящата година ще бъде готовото за нанасяне ново строителство, прогнозират още от компанията. Клиентите рядко ще бъдат готови да купят жилище на шпакловка и замазка. Над 60% от купувачите на ново строителство търсят поне напълно готови, а дори и частично обзаведени апартаменти. Ще се търсят и сравнително евтини варианти за средни към дори луксозни жилища. Около 50 000 евро пък ще бъде средната цена, на която ще се сключват сделки за двустайните имоти. Ще бъдем свидетели и на редица продажби от обезщетени собственици.

Един сегмент от пазара, който се очаква да се разгърне в пълната си сила от години, е този на обявените на търг имоти. Те все още трудно се намират купувачи - цените им не са осезаемо по-ниски от постиганите на открит пазар, а кратките срокове причиняват стрес и напрежение поради големия брой неясноти. Вариантът за продажба чрез търг е по-труден от самостоятелната продажба или продажбата чрез агенция. Единствено специализирани в областта спекуланти съумяват да участват активно и успешно на този пазар и ако системата на провеждане на наддаванията не се промени, предлаганите от финансиращите организации имоти няма да повлияят по-сериозно на пазара и през 2012 г. Затова за задлъжнелите собственици на имоти ще продължава да е по-изгодно да продадат преди да стигнат до процедура по публична продажба.

Без драстични промени ще се задържи и пазарът на наеми през следващата година. Младите хора, решили да се отделят от родителите си, ще продължат да избират апартаменти в същия район. Нивата на наемите ще останат без съществени промени. Силен интерес ще продължат да предизвикват имотите в близост до метрото. Хората масово ще търсят апартаменти под наем в София до 300 лева. По данни на АДРЕС вече са налице множество сделки на нива от около 120-140 евро, а в центъра на града – до около 250-300 евро.