fbpx 2019 - годината на "златна треска" за иновации и още повече работа | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

2019 - годината на "златна треска" за иновации и още повече работа

2019 - годината на "златна треска" за иновации и още повече работа

Планетата вече направи една пълна обиколка около слънцето и колкото повече се приближаваме до края на 2018, толкова повече се замисляме и сме нетърпеливи за възможностите, които 2019 ще ни донесе. Доближаваме се до следващото десетилетие на иновации, които ще ни отведат чак до 2030г. Dell Technologies предвижда да реализира в следващото десетилетие партньорството между хората и машините, което ще ни даде възможност за интелигентен начин на работа.
Направихме смели прогнози през изминалата година – въпреки че някои от тях се развиват малко по-бързо от други. Има още твърде много работа в усъвършенстването на изкуствения интелект и машинното обучение (machine learning), а автономните системи продължават да оформят цифровата основа на организациите. 
Какво ще има на пазара през 2019? Ето какви са нашите прогнози за следващата година, когато навлизаме в data-driven дигиталните екосистеми.

Ще бъдем още по-потопени в работата и живота си

Виртуалните асистенти продължават да намират място в технологиите, използвани от масовия потребител – технологии за „умен“ дом и „умни“ коли, които запомнят твоите предпочитания и осигуряват проактивно обслужване и информация, базирани на предишни интеракции. Ще видим как интелигентността на машините се слива с подобрената виртуална реалност у дома, за да създаде истински преживявания – като например виртуални готвачи, които могат да помогнат да приготвите лесно меню за семейството. Ще бъдете по-информирани и относно здравето си с още повече интелигентни уреди, които могат да предоставят повече данни относно тялото, сърдечния ритъм (HRV), сънят и други, които могат лесно да бъдат споделяни с компетентни лица, за по-добра грижа за здравето.
Този тип интелигентност ще ни следва дори в работата ни. Нашите компютри и устройства, които използваме ежедневно ще продължат да се учат от нашите навици и да ни предлагат правилните приложения и услуги във възможно най-подходящото време. Подобренията в обработката на езика и гласовите технологии ще създадат по-продуктивен „диалог“ с устройствата, докато автоматизацията и роботизацията ще създадат по-бърза колаборация с технологиите, за да може задачите да се изпълняват още по-добре. С помощта на тези приложения и невероятното преживяване, което осигуряват, хората ще имат достъп до всичко, от което се нуждаят за работата си, без значение кога и къде се намират.

Информационната златна мина ще се превърне в новата „златна треска“  на технологичните инвестиции

Организациите съхраняват „Big Data“ от години. Всъщност се предвижда до 2020г., обемът на същите тези данни да достигне 44 трилиона гигабайта или 44 Zettabytes. Това са наистина много данни. Скоро най-накрая всичко това ще влезе в употреба благодарение на дигиталната трансформация.
Извличайки повече от тях – с опознаването на новите иновации и по-ефективните бизнес процеси – ще бъдат отбелязани още повече инвестиции в технологичния сектор. Ще се появят и нови фирми, които да се справят с по-големите предизвикателства, които правят изкуствения интелект реалност: управление на данни и анализи, които буквално могат да бъдат достъпни навсякъде, както и информационни решения за по-безопасен и интелигентен начин да се постигат невероятни резултати.

5G ще ни предизвика да живеем на ръба

Първите 5G устройства се очаква да се появят на пазара следващата година с дългоочакваната интернет мрежа от ново поколение, която обещава напълно да промени използването на данни в областта на скоростта и достъпността. Високочестостните мрежи и ниската латентност означават повече свързани устройства, автомобили и системи с изкуствения интелект, Machine Learning и пресмятане, защото те са в основата на изграждането на база данни.
Не след дълго ще започнем да виждаме „micro-hubs“ дори по улиците – малки дата центрове, които ще доведат до нови смарт възможности в реално време, които се случват на ъгъла в края на улицата. Градовете ще станат още по-свързани от преди, проправяйки път на „смарт градовете“ и дигитална инфраструктура, която според нашите прогнози ще процъфтява и през 2030г. Това ще бъде от съществено значение за индустрии като здравеопазване и производството, където данните и генерираната информация могат да бъдат бързо обработени и анализирани в реално време, вместо да бъдат складирани в облаци – и след това лесно да се споделят с тези, които имат нужда от това.  

Информационните системи ще изисква повече облачно пространство

Миналата година предвидихме пристигането на Mega Cloud – съвкупност от „облаци“, които съставят оперативен модел, тъй като IT стратегиите изискват както публичен, така и личен облак. До този момент това е истина. Дебатът публичен срещу личен облак ще продължи да се успокоява с осъзнаването от организациите, че трябва ефективно да управляват всички различни типове данни, която ще обработват. Скорошно проучване на IDC посочва, че повече от 80% от респондентите връщат данните обратно в личния облак – и можем да очакваме, че трендът ще продължи, въпреки прогнозите за ръст на публичния такъв.
Мултиоблачните пространства ще задвижат автоматизацията и обработката на AI и ML, защото ще дадат на организациите способността да управляват и преместват данните, където и когато пожелаят. Всъщност, ще се появяват все повече „облаци“ с все по-голямото разпространение на данни – при колите или смарт фабриките, приложенията, защитените on-prem центрове, за да се посрещнат множеството нови условия и стандарти, свързани с поверителността и, разбира се, публичния облак за редица приложения и услуги, които използваме всеки ден.

Поколението Z, измества Милениалите и ви чака на работното място

Милениалите ще трябва да отстъпят място на поколението Z (родени след 1995), които ще навлязат на работното място през следващата година, създавайки все по-разнообразна работна сила, обхващаща пет поколения! Това ще създаде богато разнообразие от преживявания в живота и технологиите. 98% от поколението Z използва технологиите като част от образованието, много от тях вече разбират софтуерното кодиране и очакват само най-добрата технология да бъде част от техния професионален опит.
Поколението Z ще предизвика нова еволюция в технологичните иновации за работното място и ще създаде повече възможности за технологична грамотност и обучения, за нови умения с другите поколения. AR и VR ще стават все по-често срещани и ще намаляват различията в способностите на работните сили – като междувременно поколението Z ще предлага отлична скорост и продуктивност.

Без повече слаби места и загуби: Веригите за доставки ще станат по-добри, умни и по-зелени

Вярвайки в многото предимства на това да поддържаш устойчив бизнес, следвайки ни, организациите ще започнат да намаляват загубите при различните бизнес модели благодарение на иновациите свързани с рециклирането и практиките в затворения цикъл. За да помогнем, ние от Dell споделяме нашия опит за превръщането на пластмасата в един рециклиран продукт и преобразуването на саждите от изгорели газове в мастило при печат на различни видове кутии.
Ще видим напредък и при веригите за доставки и начините за проследяване като разглеждаме и използваме технологии, които да откриват и препоръчват най-добрите възможни курсове. Блокчейн технологиите вероятно ще играят важна роля, за да гарантират доверие и безопасност по време на снабдяване като същевременно осигуряват информация относно стоки и услуги по време на пътя им.
Технологиите са в своя апогей с иновации като 5G, AI, Machine Learning, cloud и Blockchain, които с пълна пара се движат напред. Готови сме да се обзаложим, че в голяма степен ще бъдат използвани тези 44 Zettabytes до 2020г. Ще бъде отключена силата на данните както никога досега, трансформирайки бизнеса и дори всекидневния живот.