fbpx 30% увеличение на пратките преди Черния петък | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

30% увеличение на пратките преди Черния петък

Над 30% ръст на товарите преди Black Friday спрямо миналата година, отчитат от транспортно-логистична компания Transpress. От началото на месеца на намаленията – ноември до днес вече се регистрира и 35% увеличение на броя на куриерските пратки. От компанията очакват предпразничният сезон тази година да е още по-натоварен от предходната, в която бяха поставени рекорди в онлайн пазаруването у нас, форсирано от новата COVID реалност.

От началото на ноември в компанията наблюдават бум на превозите на техника, стоки за бита, авточасти, текстил и облекла и хранителни продукти. Много бизнеси са започнали зареждането за предпразничното пазаруване още в края на лятото, като се наблюдава и презапасяване, за да се избегнат рисковете в прекъсването на веригата на доставки. Затова в Transpress отчитат ръст от близо 30% на складовите услуги, което носи гъвкавост в динамични времена и позволява на клиентите да използват и заплащат конкретния капацитет, който им е необходим в момента.

“Предпразничният сезон е пикът и най-голямото предизвикателство за транспортно-логистичните компании. Тази година със сигурност всички са по-подготвени от миналата, но потенциалните затруднения за изпълнение на доставките са много. Увеличеното търсене, трудността за планиране заради някои нарушения във веригата на доставки, рискът вирусът да извади от строя служители, както и агресивната политика на транспортни компании от Западна Европа да наемат български шофьори като сезонни работници в предпразничния период, не могат да бъдат пренебрегнати. Въпреки това с добро планиране, гъвкавост и оптимизации можем да отговорим на тях.”, споделя Веселин Стоянов.

Друга тенденция, която от Transpress отчитат през последната година, е увеличаването на запитвания от китайски компании за цялостно транспортно-логистично обслужване в България – от митническото обслужване, през складиране и разпределение на пратки до транспортирането им до Европа. Значително е нараснал и товаропотокът от Турция към Европа заради изместването на някои производства в южната ни съседка с цел съкращаване на веригата на доставка.