fbpx 319 проекта кандидатстваха за финансиране във VIVACOM Регионален грант | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

319 проекта кандидатстваха за финансиране във VIVACOM Регионален грант

Общо 319 проекта, свързани с подобряване на средата за живот и развитие на местните общности, събра шестото издание на програма VIVACOM Регионален грант. Общият брой на организациите, подали документите си за финансиране са 281, защото условията на програмата позволяват кандидатстването с повече от 1 проект.

Целта на VIVACOM Регионален грант е да подкрепи развитието на местните инициативи дори в най-малките и отдалечени кътчета в страната. Програмата стимулира и дава възможност на участниците да реализират важните и значими за всяка общност каузи и идеи, които биха подобрили живота на местната общност.

Получените проекти в шестото издание на VIVACOM Регионален грант са от 27 области в страната, като преобладаващ е броят на предложенията от градове – 257, а от селата са 66. Традиционно с най-много проекти са кандидатствали сдружения (142) и фондации (70) в обществена полза, следвани от читалищата (58), училищните настоятелства (10) и настоятелствата към детски градини (1).

Значителна част от идеите търсят решения на проблеми от социалната сфера,  културата, изкуството, спорта, туризма, екологията, глобалното затопляне и местните общности. Като водещ акцент в кандидатурите са ограничителните мерки, които наложиха промяна в начина на общуване, работа и обучение и дигитализацията като даваща свобода за бързо и лесно достигане до широк кръг хора.

Общата стойност на фонда в шестото издание на VIVACOM Регионален грант е 60 000 лв. Като един проект може да получи финансиране до 5 000 лв., а продължителността му следва да бъде до 1 година.

Проектите ще бъдат оценени от 5 членно жури в състав: Веселка Вуткова, директор „Корпоративни комуникации” във VIVACOM,  Ива Дойчинова, активист и журналист за граждански каузи, Иван Кънчев, съосновател на Сдружение „Българска история“, Райко Байчев, журналист от онлайн медията Actualno.com, Надя Шабани, директор на Български център за нестопанско право. Подкрепените идеи ще бъдат обявени в началото на март 2021 г.

Трите основни критерия на програмата са проектите да бъдат новаторски, да въвличат местната общност и да има полза за общността от реализирането им. Регионалният грант се осъществява в партньорство с Български център за нестопанско право.