40 млн. евро кредитна линия за малки и средни предприятия

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и УниКредит Булбанк подписват споразумение за 40 млн. евро кредитна линия. Средствата по този заем ще бъдат използвани за инвестиционно и оборотно финансиране на малки и средни предприятия, както и на фирми с персонал до 3000 души.

„Споразумението, което подписваме, е поредната добра предколедна новина за българския бизнес. Условията на кредитната линия предвиждат отпусканите заеми да могат да покриват до 100% от стойността на проектите, което означава, че добрите предприемачи могат да разчитат на финансиране за реализиране на идеите си”, каза Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор и председател на УС на УниКредит Булбанк.

Отпусканите по кредитната линия заеми ще бъдат със срок от 2 до 12 години и преференция в размер на минимум 0.25% в сравнение със стандартната лихва. В рамките на заема ще бъдат обособени и средства за финансиране на проекти на общини и финансиране на инвестиции за енергийна ефективност с възможност на изплащане на субсидии от ЕС в размер до 20% от стойността от финансирането от ЕИБ при успешно завършване на проектите за енергийна ефективност и до 5% за общински проекти.
Това е петият заем, отпускан от ЕИБ на УниКредит Булбанк след успешното усвояване на четири кредитни линии от 1999 г. насам. Средствата от този заем могат да се използват не само от МСП, но и от по-големи предприятия и общини, както и за проекти за енергийна ефективност. Досега ЕИБ е предоставила 20 заема на български търговски банки на обща стойност 600 млн. Евро.

Facebook comments