44 проекта ще се борят за наградата EMPOWER

44 проекта на млади предприемачи (до 35 г.) се класираха за полуфинала на конкурса за финансиране на стартиращи фирми в България – Награда EMPOWER за изключителни млади предприемачи. Наградният фонд от 200 000 лв. ще бъде разпределен между победителя, който ще получи 50 000 лв., и още пет бизнес идеи с награди от по 30 000 лв. Експерти, предприемачи и бизнес лидери селектираха полуфиналистите сред повече от 160 кандидатури.

И тази година най-голям процент от всички подадени в конкурса бизнес планове са в областта на информационните и комуникационни технологии - 32%. Те са и най-високо оценени от експертите: над 40% от проектите, които продължават в полуфинала, са от областта на ИТ, а по 14 % са с профил „Култура, изкуство и образование” и „Медицина, здравеопазване и спорт”. 11% пък са свързани с маркетинг, реклама и продажби. (*Статистиката е на база проекти, преминали първи кръг. Процентът се различава от 100 поради разлики в закръгляването.)

82% от проектите, класирани за полуфинал, са за развиване на бизнес в София, следва Варна със 7%. Съотношението между успешни проекти, разработени от мъже и жени, е съответно 30:14. Позитивен факт е, че 89% от бизнес плановете, които продължават на полуфинал, са разработени от екипи.

Моля коментирайте