fbpx 5 E-та за висококонкурентен бизнес | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

5 E-та за висококонкурентен бизнес

  1. E-documents

Електронните документи ще ви помогнат да улесните и оптимизирате работата си, да организирате документацията и дори да спестите пари. Всяка година се доближаваме все повече до така наречения офис без хартия. Електронните документи могат да се използват както между компанията и държавната администрация, така и между самите компании или дори само за вътрешна употреба. Използването на електронни документи при поръчки и фактури например, не само намалява времето за обработка на документите, но и елиминира грешките при повторното въвеждане от получателя на документа. Разходите за хартия, печатане и съхранение намаляват, а в същото време фирмите добиват имидж на екологично отговорни. Когато се използват за вътрешна употреба, откриването и достъпът до електронен документ са много по-лесни, отколкото при работа с хартиени документи.

  1. E-payments

Електроните плащания отдавна вече са навлезли при разплащанията между фирми. Тук тенденцията е към увеличаване на продуктивността чрез интеграция на плащанията със система за управление на бизнеса и все по-търсена функционалност е свързване на ERP решението на компанията с нейната банка. За съжаление обаче електронните разплащания в България между фирми и крайни клиенти са доста по-слабо използвани. Все още най-предпочитаният метод за плащане при онлайн покупки си остава наложения платеж, при който купувачът плаща за стоката при нейно получаване. От друга страна за компанията е доста по-удобно и сигурно да получава плащанията онлайн. Затова, ако работите с крайни клиенти, дайте им възможността за електронно плащане и ги насърчавайте да го използват, например чрез отстъпки или бонуси.

  1. E-commerce

Електронната търговия доведе до революция в съвременната икономика. Изведнъж целия световен пазар се превърна в достъпен за всяка една фирма, без значение в коя държава се намира тя. Отварянето на онлайн магазин или присъствието в някой от големите сайтове за онлайн търговия не е голяма инвестиция и дава възможност за неограничен растеж на продажбите. В България електронната търговия все още е най-слабо развита в сравнение с всички останали страни от ЕС. Това дава възможност за много бърз растеж на този пазар, стига компанията да има потенциал и да инвестира в него. Тенденцията е ясна – все повече електронната търговия ще расте за сметка на традиционната и търговците, които искат да останат конкурентоспособни на пазара, трябва вече да се ориентират към онлайн продажби.

  1. E-marketing

Повече познат като дигитален или онлайн маркетинг, той обхваща всички маркетингови дейности в дигиталното пространство. Все повече големи компании се обръщат към онлайн маркетинга, а за малкия бизнес това е единствената възможност за популяризация. Основното предимство пред традиционния маркетинг е много по-високата възвръщаемост на инвестициите (ROI). Онлайн маркетингът позволява изключително прецизно таргетиране на аудиторията, а в същото време изпращане на посланието през много различни канали. Като имаме предвид и ниските разходи, това дава висока ефективност на ниска цена. Всички активности могат да се следят в реално време и да се измерват и анализират по най-различни показатели, съответно да се оптимизират постоянно. Над 50% от населението в България използва интернет ежедневно, а за хора на възраст до 34 години процентът е над 80%. Така че не пропускайте да ги достигнете там.

  1. E-learning

За никого не е тайна, че училищата и университетите не могат да дадат необходимите знания и умения, които изисква бизнеса. Но в днешния дигитален свят всеки има неограничен и безплатен или евтин достъп до огромно количество знание. Едни от най-добрите университети по света, например MIT, Stanford и Harvard, предлагат безплатно част от своите лекции и материали. Има редица онлайн платформи като Coursera, Udemy и Khan Academy, които предлагат както платени, така и безплатни курсове във всички области на знанието. Microsoft и Google също предлагат безплатни курсове, базирани на техните платформи. Компаниите, които искат служителите им да са в крак с професията си, трябва да насърчават постоянното учене, а защо не и да осигурят достъп до някои от платените курсове.