fbpx 50% ръст на сделките за тристайни апартаменти | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

50% ръст на сделките за тристайни апартаменти

Все по-достъпни стават жилищните имоти за българите, сочат изчисления на АДРЕС Недвижими имоти, базирани на показатели като цена на кв.м, средна работна заплата и лихви по ипотечните кредити. Според данните на компанията в момента месечната вноска по кредит за средно жилище в страната с площ от 60 кв.м се равнява на около 49% или половин средна работна заплата. В началото на 2013 година месечната вноска се е покривала от около 55% от средното за страната възнаграждение. Справка на тези показатели за периода преди 2009 година (2000-2009 г.) сочи, че месечната вноска в малка или голяма степен е надвишавала средната работна заплата на българите.

Около 9% е ръстът в броя на сключените сделки за жилищни имоти в страната през 2013 г. в сравнение с предходната 2012 г. В София това покачване е с около 10%, а активността в двата големи морски града Варна и Бургас нарасна с около 13-14%.

Друга отчетлива тенденция през 2013 година бе покачването на сделки за по-големи имоти. Делът на закупените тристайни жилища през последните 12 месеца се изравни с този на двустайните апартаменти в страната, нараствайки с 50% спрямо 2012 г. И двата типа имоти в момента заемат по около 33% от всички реализирани сделки. Причината за това се корени в падналите цени и в по-ниските лихви на ипотеките, което в момента позволява покупка на тристайно жилище със същата инвестиция на средства, необходима за двустаен апартамент преди няколко години. Покачване се забелязва в дела на закупените парцели, както и лек ръст на продадените многостайни апартаменти. Раздвижването на луксозния сегмент се очаква да е сред тенденциите, които ще бележат пазара през 2014 година.