fbpx 6 чешми с минерални води вече са реновирани с помощта на Минералните води "Девин" | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

6 чешми с минерални води вече са реновирани с помощта на Минералните води "Девин"

Мащабният проект „30 години DEVIN – Доверие във всяка капка“, който се реализира съвместно с Националното сдружение на общините в Република България, навлезе в същинския си етап на реализация.

През 2022 г. минералнато и изворна вода DEVIN празнува своя 30-и рожден ден, а по повод юбилея компанията се ангажира с реставрацията на естествени източници на вода в цяла България.

Интересът към инициативата беше изключително голям, като в нея се включиха 54 общини с внушителния брой от 84 проекта. До финалната права достигнаха 30 проекта, а една пета от обектите са вече напълно реновирани. Сред първите шест реставрирани са чешмите в община Павел баня, община Бургас, община Габрово, община Генерал Тошево, община Копривщица и община Девин.

Редом с реновирането на чешмите, проектът „30 години DEVIN – Доверие във всяка капка“ събра и съхрани и техните любопитни истории и легенди с цел да построи мост между традициите и бъдещото ползване на източниците на минерална и изворна вода. Ето и техните истории:

Отправяйки поглед към централна Южна България, пътят ни отвежда до село Габарево в община Павел баня, където се намира добре познатата на местното население и вече обновена Освободителска чешма. Тя е съградена „в памет“, но тази памет не е само и единствено за освободителите. През 1877 г. турската войска настъпва и опожарява всичко навред. Точно на храмовия празник – 6 май, цялото население на Габарево е било събрано с богослужение в църквата, когато млад мъж влиза с коня си, прекъсва службата и с викове „бягайте“, принуждава всички да излязат. Историческият бяг е към Балкана, където по-голяма част от населението успява да се укрие и да преживее зима. Габарево е почти изцяло опожарено, с малки изключения.

В Бургас, в квартал „Ветрен‘, чрез реновацията бе опазена историята на чешмата „Акве Калиде“. Там местните минерални бани „Изворът на трите нимфи“ (наричани още „Аква калиде“ и „Термополис“) са известни от повече от 2500 години с лековитите си свойства. В лековитите води на извора са се къпали много известни личности и владетели, сред които се предполага, че е бил и Филип II Македонски – цар на древна Македония и баща на Александър Македонски.

Край Габрово пък се намира вече обновената чешма на име „Узана“, кръстена на едноименната местност. Чешмата е изградена и открита за V Национален събор на Узана през юли 1979 година – изключително мащабно събитие в присъствието на държавни глави и високопоставени личности за своето време.

Край селата Изворово и Красен в община Генерал Тошево се намира реновираната чешма „Каралийски кайнак“. Легендата за нея идва от времето на турската колонизация в Североизточна България през 14 век, когато днешното с. Изворово носи името Мусубей.

В емблематичната за всички българи Копривщица почти напълно бе изградена чешмата „Съборянка“. Тя се намира на 1 км северозападно от последната къща на „Ламбовска махала“ в местност Спасовец. Легендата разказва, че по пътя, водещ към извора на днешната чешма „Съборянка“, е минавал и пътят, по който копривщенци са се отправяли на гурбет. Там, около извора, преди да поемат на дълго пътуване, по стар обичай те сядали със своите близки, които ги изпращали, наливали си прясна планинска вода и си взимали сбогом с пожеланието да се върнат живи и здрави.

Реновираната чешма в град Девин, която бе официално открита по време на празника на града на 12-и и 13-и август, е изградена специално с цел предоставяне на свободен достъп до минерална вода на хората от града в регион, богат на минерални води и традиционно предпочитан курорт за балнеолечение.

Инициативата „30 години DEVIN – Доверие във всяка капка“ продължава с реализацията на останалите от 30-те обекта, като следва стъпките на дългосрочната кампания на „Девин“ ЕАД „Извор на промяна“, чиято цел е положителното влияние върху заобикалящата среда.