fbpx 6 млади предприемачи спечелиха награда от EMPOWER 2011 | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

6 млади предприемачи спечелиха награда от EMPOWER 2011

Най-големият национален конкурс за млади предприемачи у нас, Награда EMPOWER, отличи 6 проекта на официална церемония в София. Победителят в надпреварата взе 50 000 лв., a oстаналите 5 получават по 30 000 лв., с които да реализират идеята си за стартиращ бизнес.
На официалната церемония младите предприемачи получиха отличията си от представители на институциите и бизнеса, които доказват с реализирането на проекта за Награда EMPOWER, че публично-частното партньорство е успешен модел, който трябва да разширява обхвата си.
През 2011 г. в конкурса за Награда EMPOWER, който се провежда за втори път, се включиха 161 млади предприемачи с оригинална бизнес идея. Най-много – 32% от всички подадени проекти, бяха в сферата на информационните технологии, следвани от проекти в сферата на културата и изкуството.

Очакванията са през 2012 г. конкурсът да бъде надграден, а концепцията му обогатена. В нея, освен конкурсната програма, се включват и срещи-дискусии в различни градове на България, които срещат млади предприемачи и утвърдени представители на бизнеса за обмен на идеи и добри практики.

На първо място в конкурса се класира проектът „Smart Hand“, на Георги Чипов, в екип с Димитър Конев, Валентин Николов и Веселин Павлов. Те ще използват модерна технология, за да създадат изкуствени крайници, задвижвани с импулси на тялото. Иновативността на разработката и огромният й принос за обществото спечелиха единодушно авторитетното жури. Това, което ще отличава протезите на Smart Hand, е многократно по-ниската им цена, по-голямата функционалност, както и съкратеното време за обучение на пациентите, които ще ги използват. Другият иновативен елемент е добрата обратна връзка между протезата и пациента, който ще може да я контролира дори без да поглежда към нея.

Другите 5 млади предприемачи, победители от надпреварата през 2011 г., са (проектите са подредени в произволен ред):
• Проект „Смелите домати” на Вера Райчева, в екип с Анна Илза Райчева и Евгени Стойчев. Този проект е посветен на създаването на електронни книжки и игри за деца между 2 и 8 години. Те са с авторски текстове, музика, анимации, картинки. Насочени са и към родители, и към техните деца, които ще могат да се забавляват навсякъде.
• Проект „Izpitai.me“ на Иван Анев, в екип с Павлина Борисова-Бенсен, Никола Борисов и Емил Ибришимов – иновативен електронен портал за обучение и проверка на тестове, който не само ти дава информация за допуснатите грешки, но ти да позволява да получиш информация за верните отговори на теста. Допълнителната му стойност е свързана с това, че ще подобри достъпа до учебни материали на хора в отдалечени места и такива в неравностойно положение.
• Проект „Пайпремблинг“ на Иван Раденков, в екип с Анна Петкова и Адриан Паскалев. Пайпремблингът е нов екстремен спорт, който ще се практикува в специално изградена инфраструктура. Идеята му е да преодолеем страховете си като се изправим срещу тях. Непознатият спорт ще привлича интереса на туристи, спортисти и т.н., дори ще спомогне България да стане по-атрактивна туристическа дестинация.
• Проект „Гейм Крафт“ на Виталий Филипов и Радослав Георгиев – създаване на онлайн платформа, предлагаща геймификацията (вкарване на игрови механики в ежедневните дейности с цел да станат по-забавни) като услуга. Ще се ползва като начало в обучителния процес като прави компютърни игри, базиран на образователния материал.
• Проект “Cezebral” на Камен Кънчев и Георги Георгиев, който е платформа за реклама през мобилните телефони – уникален начин да печелиш от рекламите в телефона си.