fbpx 700 тона българско кисело мляко на ден се произвежда в Япония | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

700 тона българско кисело мляко на ден се произвежда в Япония

 „Японският пазар е пазарът на третата икономика в света с над 120 милиона потребители. Това създава редица възможности за българските фирми, които могат да предложат висококачествени и традиционни продукти на взискателните японски клиенти.“ Това посочи министърът на икономиката Божидар Лукарски на японо-български бизнес форум, който се проведе в гр. Токио в рамките на посещение на официална българска делегация в Япония. Делегацията включва и 16 български компании, които представят продуктите си пред потенциални японски партньори. Събитието се организира от Японската агенция за малки и средни предприятия (ЯАМСП), Японската организация за външна търговия (ДЖЕТРО/JETRO) и Японо-български икономически комитет (ЯБИК). На него присъстваха още заместник-министърът на икономиката Любен Петров и посланикът на Р България в Япония Георги Василев. Силно представяне от страна на японския бизнес осигуриха и представители на 50 японски компании.

Министърът обсъди още мерките за насърчаване на взаимодействието между българските и японски малки и средни предприятия с генералния директор на ЯАМСП Ацуши Тойонага. На срещата бяха очертани конкретни идеи в тази насока. Министър Лукарски увери японската страна, че България работи усилено за повишаване на стокообмена, като подчерта, че сериозен стимул ще даде и сключването на търговско споразумение между Япония и ЕС. Той изрази надежда, че преговорите за сключването му ще приключат успешно до края на тази година.

Бизнес форумът предостави възможност на участващите български и японски фирми да установят директни контакти и да обсъдят конкретни възможности за сътрудничество. Българската бизнес делегация включва компании от редица сектори, които имат потенциал за нови партньорства с японски фирми – информационни и комуникационни технологии, хранително-вкусова промишленост и по-конкретно производство на гъби, горски плодове и ядки, пчелен мед и розова вода за пиене, производство на продукти от етерични масла, строителство и дизайн, инженеринг и недвижими имоти.

На форума бяха представени още предоставяните от „Национална компания индустриални зони“ ЕАД възможности за привличане на японски инвестиции у нас, както и успешните практики на големи японски инвеститори в България.

В рамките на посещението си министър Лукарски посети завода „Мория“ на японската компания „Мейджи“, която произвежда българско кисело мляко по лиценз на държавната „Ел Би Булгарикум“. Общо 29-те завода на компанията произвеждат по 700 тона българско кисело мляко на ден, което е два пъти повече от цялото дневно производство на България. Компанията държи и 49% от пазара на кисело мляко и продукти от него в Япония. Към момента Мейджи предлага 30 вида продукти, носещи името на България. Само от началото на годината пускат два нови продукта, залагайки на новаторски комбинации от вкусове като кориандър и български мед. По време на среща на министъра с представляващия и изпълнителен директор на компанията Кадзуо Кавамура в централата на „Мейджи Ко.“ ръководството на компанията подчерта, че българската марка заема централно място в стратегията й. За тази година Мейджи е решила да засили и рекламата на българско кисело мляко. В същото време бизнесът на компанията с кисело мляко отбелязва 10% ръст през миналата година спрямо 2014 г. Това се дължи основно на нарасналия интерес на японците към здравословните храни.