fbpx 8-ми сезон на „Опера на върховете“ на Белоградчишките скали | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

8-ми сезон на „Опера на върховете“ на Белоградчишките скали

За 9-ми път в прегръдката на Белоградчишките скали многобройна публика аплодира Софийската опера на фестивала „Опера на върховете“.

С три премиерни спектакъла на операта „Мадам Бътерфлай“ започнаха традиционните празници, очаквани всяко лято от ценители на музиката. Природа и музика се сляха в магична феерия, която разкри вълнуващата история на Чо-Чо-Сан, претворена от майстора ваятел на характери Джакомо Пучини.

Гости на премиерата бяха посланикът на Република Корея Н. Пр. Джонгин Бе, както и представители на градските управи на Белоградчик и Видин, културни дейци и известни общественици.

Създателят на фестивала “Опера на върховете – Белоградчишки скали“ Пламен Карталов сподели, че за първи път се осъществява международен проект с творци от Република Корея с новата постановка на операта „Мадам Бътерфлай".  „Тя е един истински оперен връх, който посвещаваме на 100-годишнината на великата Мария Калас!“

Следващите стъпки в този културен обмен са гостуването на Софийската опера на фестивала в Тегу, Корея с „Електра“ от Рихард Щраус, а след това ще има изява на млади корейски певци в спектакъл на „Бохеми“ от Пучини в София.

Постановъчният екип на „Мадам Бътерфлай“ е изцяло от Корея. Режисьор е Гап-гюн Джонг - директор и художествен ръководител на Операта в Тегу, Корея. Сценографията е на Хьон-джонг Ким, която е художествен ръководител на Корейската национална опера, а костюмограф е Джае-хи Ли.

Партията на Чо-Чо-сан представи Цветана Бандаловска, за която този образ е един от най-представителните. Пинкертон беше Даниел Острецов, Сузуки - Весела Янева. И тримата представиха само преди половин месец впечатляващи интерпретации в „Пръстенът на нибелунга“, а само преди седмица Даниел Острецов пресъздаде запомнящ се образ в „Летящият холандец“. Партията на Шарплес изпълни Кирил Манолов, който е един от обичаните български творци. На 5 и 6 август ще има още красиви изненади, защото публиката ще види в ролята на влюбената японка Лила Лий и Йорданка Дерилова, Пинкертон ще бъде Емил Павлов, Сузуки прелестната Мария Радоева, а американският консул Венцеслав Анастасов.

Специални аплодисменти получи хорът на операта с хормайстор Виолета Димитрова и оркестърът. Маестро Андрей Галанов извая с майсторски краски вълнуващите епизоди в музиката на Пучини.

Осмото издание на фестивала „Опера на върховете – Белоградчишки скали“ продължава със засилен интерес от страна на българската и чужда публика. Днешният спектакъл отново е разпродаден.

Фестивалът ще продължи до 13 август с балетите „Кармина бурана“ от Карл Орф и „Дон Кихот“ от Лудвиг Минкус.

„Опера на върховете“ е уникална възможност за запомнящи се уикенд преживявания, съчетаващи изумителни природни гледки и маршрути и невероятни музикални интерпретации.