fbpx 85 години история на Opel Kadett и Astra | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

85 години история на Opel Kadett и Astra

През 1936 година, Opel става първият германски автомобилен производител, който предлага достъпен, подходящ за семейства компактен автомобил, наречен Kadett.

1936-1940 г.: Opel Kadett – автомобилът, който грабва сърцето и съзнанието

Бързоходният четириместен модел постига максимална скорост от почти 100 км/ч. Той има мощност от 23 к.с. и работен обем от 1 073 см3. През 1938 година, като част от обновлението на модела той получава нова радиаторна решетка в късен арт деко стил. В наши дни експертите определят този вариант като междинно поколение.  

От Kadett до Admiral

“Пъргав, многостранен и дисциплиниран в отношението си към командите на водача, като истински кадет,” пише кьолнският вестник “Kölnische Zeitung”, през 1936 година за новия автомобил на Opel. Името му, “Kadett” е ново, също като сегмента и в продължение на пет десетилетия, до дебюта на първата Astra през 1991 година, моделната линия на компактния клас на Opel ще носи това наименование. Компанията представя още две моделни линии, с имена произхождащи от германската армия, Admiral и Kapitän, през 1937 и 1938 година.

Следвоенни поколения: от Kadett A до актуалната Astra

1962-1965 година - Opel Kadett A – за годините на германското „икономическо чудо”

Големият багажник, изобилието от простор за четиримата пътници, новият, динамичен двигател и ниските експлоатационни разходи са основните съставки на рецептата, донесла успеха на модела Kadett. Със своя модерен, разположен отпред двигател с водно охлаждане, Kadett има и друго важно предимство пред „костенурката”. Четирицилиндровият агрегат с работен обем 993 cм3 развива максимална моност 40 к.с. и от месец март 1963 година се ползва и за задвижването на новата комби версия Kadett Caravan.

1965-1973 година - Opel Kadett B – „Автомобилът” с главна буква

След латинското „А” идва „B”, a през 1965 година първият модел Kadett е заменен от нова серия. Новата версия е с дължина над четири метра, с което значително надминава размерите на своя предшественик. Що се отнася до модерната осанка, дизайнерите на модела определено черпят вдъхновение от колегите си отвъд океана. Плавно снижаващата се задна част напомня на популярните в САЩ по онова време „fastback” модели.

Инженерите на Opel увеличават диаметъра на цилиндрите на четирицилиндровата машина с по 3 мм, а мощността на базовия агрегат с 1 078 cм3 вече е 45 к.с. Желаещите нещо повече могат да се насочат към версията 1.1 S с повишена степен на сгъстяване и максимална мощност 55 к.с.

1973-1979 година - Opel Kadett C – атлетът

Фамилията на Kadett C е многолика – интелигентен семеен модел, шикозен втори семеен автомобил с практичен заден капак или динамично спортно купе с бойна окраска. Общо 1,7 милиона от всички тях са произведени в периода между 1973 и 1979 година. Мощната версия GT/E дебютира на автомобилното изложение IAA във Франкфурт през 1975 година. Неговият 1.9-литров двигател със система за впръскване на гориво Bosch L-Jetronic развива максимална мощност 105 к.с. и ускорява тежащия само 900 килограма Kadett до максимална скорост от 184 км/ч.

1979-1984 година - Opel Kadett D – моделът с предно предаване

Четвъртото поколение на следвоенния Kadett полага началото на нова ера в компактния клас автомобили на марката Opel. На изложението IAA през 1979 година, под формата на модерния Kadett D пред широката публика дебютира първият модел с предно предаване на Opel. Kadett вече разполага с новия 1.3-литров OHC (с горноразположен разпределителен вал) двигател във версии с 60 и 75 к.с. Революцията продължава с вариантите на купето, където в допълнение към просторното комби с максимален багажен обем  до 1 425 литра, Opel предлага само fastback версии на модела. През месец януари 1983 година на пазара излиза и спортният Kadett GTE с максимална скорост 187 км/ч и 1.8-литров четирицилиндров двигател с максимална мощност 115 к.с.

1984-1991 година - Opel Kadett E – световният шампион по аеродинамика

Вторият Kadett с предно предаване, произвеждан от 1984 дo 1991 година, получава европейската награда “Автомобил на 1984” и е абсолютен пазарен фаворит.

1991-1997 година - Opel Astra F – бестселърът

Цели 4,13 милиона екземпляра Astra F слизат от конвейерите в периода между 1991 и 1997 година, с което моделът се превръща в най-продавания в историята на Opel дотогава. Развойната му дейност е фокусирана върху съчетанието от модерен дизайн и по-обширно вътрешно пространство, повишен комфорт и по-силно ударение върху опазването на околната среда.

Наследникът на Kadett заимства името си от британския вариант на модела (от 1980 година четвъртото поколение на Kadett се продава във Великобритания като Vauxhall Astra).

1998-2004 година - Opel Astra G – многофункционалният модел

През пролетта на 1998 година на пазара излиза новата Astra с динамичен силует в стила на спортните купета. От самото начало моделът се предлага като хечбек с три и с пет врати и като комби Caravan. Моделът съчетава комфорта на возене с динамично и сигурно поведение на пътя дори при високо натоварване. Вътрешния простор и преди всичко на пространството за краката на пътниците на задните седалки и на багажния обем, който вече достига 370 литра.

2004-2009 година - Opel Astra H – могъщият

С гамата от дванайсет двигателя с мощност в диапазона от 90 дo 240 к.с. и седемте варианта на каросерията, възможността за индивидуален избор при продадената в тираж над 2,7 милиона екземпляра Astra H е наистина изключителна по рода си.

2009–2015: Opel Astra J – дизайнерският шедьовър

Скулптурната артистичност в съчетание с германска прецизност – Opel Astra J не само се превръща във въплъщение на стилистичната философия на марката, но предлага на водача и пътниците и множество технологични решения, които вече са дали своя решителен принос за успеха на бестселъра в средния клас Insignia.

2015: Opel Astra K – Car of the Year 2016

С до 200 кг по-лек, по-просторен в интериора независимо от намалената обща дължина и енергийно по-ефективен, благодарение на двигателите от ново поколение – Opel Astra K се превръща в качествен скок в развитието на модела и заслужено получава наградата „Европейски автомобил на годината 2016“. Автомобилът от компактния клас отново се предлага като хечбек и като просторния Sports Tourer.

От 2021 г: Opel Astra L – Наелектризиращият модел предизвиква останалите

С напълно новата Astra, германският автомобилен производител отваря нова глава: за първи път, моделът от компактния клас се представя и с електрическо задвижване. Opel ще предлага новата Astra като plug-in хибрид в две нива на мощност. В допълнение, на разположение са високоефективни дизелови и бензинови двигатели, съчетани с шестстепенни механични или осемстепенни автоматични трансмисии с намалено вътрешно триене. Освен това новият Opel Astra е стилистичен израз за германската марка с новото лице на марката – Opel Vizor.