fbpx А1 и Столична община представиха реализирани проекти "умен град" | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

А1 и Столична община представиха реализирани проекти "умен град"

етикети

А1 представи ключовите ICT и IoT проекти, реализирани от компанията в Столична община, по пътя към концепцията за умен град. Сред тях са решения за повишаване на киберсигурността на ИТ инфраструктурата и данните, интелигентно паркиране, умно осветление, мониторинг на качеството на въздуха и свободен Wi-Fi интернет за гражданите и гостите на София.

Компанията е основен спонсор на конференцията Digital Sofia Smart City („Дигитална София – умният град“), част от програмата на WEBIT Summer Edition. Събитието беше официално открито от д-р Мартин Захариев, координатор на събитието и член на УС на Фондация „Дигитална България“, Йорданка Фандъкова, кмет на град София, Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет, Милена Стойчева, министър на иновациите и растежа, и Екатерина Йорданова, председател на Програмния съвет на Програма „Европа“ на Столична Община.

Сред над 300 участници в конференцията, представители на бизнеса, обществени организации и общини, участващи в конференцията, представителят на А1 беше Радослав Митев, мениджър екип „ICT проекти и решения за корпоративни клиенти“ в компанията. Той се включи в дискусионния панел „Говори бизнесът“ и сподели за проектите, с които А1 допринася за дигитализацията на София.

„Дигитализацията на процесите и услугите за гражданите и решенията от Интернет на нещата са важни стъпки по пътя към достигане на цялостната концепция за умен град. Все по-голяма важност днес придобива киберсигурността на данните, ИТ инфраструктурата и мрежовия трафик. Затова насочваме експертността и капацитета на А1 като водещ системен интегратор в подкрепа на бизнеса и общините за защита на ценните ресурси. Имаме експертността и капацитета да подкрепим дигиталните градове със сигурни и надеждни технологични решения, които да им помогнат да се справят с предизвикателствата на зачестилите случаи на атаки срещу ИТ инфраструктурата и данните.“, коментира Радослав Митев.

По време на участието си в конференцията Радослав Митев представи проекта на А1 и Столична община DDoS Protection Prolexic Routed и Web Application Firewall, с които се осигурява защита чрез мрежова услуга от всякакъв вид мрежови атаки. Услугата предоставя възможност за идентифициране и незабавно неутрализиране на нелегитимен трафик. Технологичното решение прави предварителна проверка и пропуска само легитимния трафик към мрежата на Столична община, а потенциално зловредният се филтрира. Решението позволява на общината да поддържа устойчивостта на бизнес процесите в случай на атаки срещу ИТ инфраструктурата на Столична община.

Част от обсъжданите по време на панелната дискусия бяха и реализираните от А1, в партньорство със Столична община, редица ICT и IoT технологични проекти за по-дигитален начин на живот на гражданите и гостите на София и по-висока ефективност на процесите, ръководени от администрацията. Сред тях са Интелигентно паркиране, което помага за намаляване на трафика, управление на платена зона и увеличаване на приходите и Интелигентно осветление, чрез което се подобряват условията на живот в градските зони и намаляване на разходите.

Предлаганите от А1 решения за интелигентно управление на потребление на вода и нива на водните ресурси също бяха засегнати в изказването на Радослав Митев. Той сподели с участниците за решението за мониторинг на използването на вода и налягането във вътрешните водопроводни мрежи, реализирани за автобусните предприятия в Малашевци, Дружба и Земляне, част от Столичен автотранспорт ЕАД и за тролейбусно и трамвайно депо Надежда и депо Трамкар от Столичен електротранспорт ЕАД. Те помагат за превенция на загуба на вода и благодарение на Narrowband-IoT технологиите, които А1 използва прогнозират възможни „течове“, така че служителите от двете общински предприятия да имат възможност за навременна реакция и предотвратяване на загуби на „ценна течност“.

В София А1 е внедрила и решение за непрекъснат мониторинг на въздуха за замърсяване, прахови частици и вредни емисии. Работят и четири зони с безплатен достъп до Wi-Fi интернет за гражданите и гостите на София в три от най-посещаваните паркове на столицата, изградени от Столична община съвместно с А1. Две от зоните с безжичен интернет са в Южния парк – до входовете от страна на ул. „Бяла черква“ и ул. „Нишава“.

Проектът включва също и специална начална страница, която се зарежда на всеки смартфон при използване на Wi-Fi мрежата в тези зони и дава информация за предстоящи събития от културния и спортния живот на града. В основата на проекта е технологичната услуга А1 Smart Net. Други локации, в които посетителите могат да ползват свободно Wi-Fi, са съответно в Борисовата градина и Докторската градина.