fbpx Административни и нетарифни бариери спъват търговията по пътя на коприната | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Административни и нетарифни бариери спъват търговията по пътя на коприната

Административни и нетарифни бариери спъват търговията по пътя на коприната

Административни и нетарифни бариери препятстват търговията по пътя на коприната. Това бе отчетено по време на провелия се в гр. Трабзон, Турция международен бизнес форум на високо равнище под егидата на Министерството на икономиката на Турция под наслов „Пътят на коприната”. Във форума бяха представени 21 държави.

Резултатите от експериментална обиколка на централноазиатските републики на керван от камиони показват, че около 35% от времето е загубено в престои и почти толкова (34.8%) от разходите за транспорта са били изразходвани за официални контроли, преминаване през митнически процедури и е констатирано наличието на корупция.

Бяха изнесени данни, че 80% от транспортираните стоки за България се извозват от български транспортни фирми, което вероятно е заради по-доброто съотношение на цена и качество. Констатирано беше наличието на много нетарифни бариери, например задължението в Иран 80% от стоките да бъдат изнасяни с ирански камиони или наличие на специални допълнителни такси за гориво.

По мнението на участници във форума усилието на Турция да постави на дискусия тези въпроси заслужава сериозно внимание и от страна и на другите правителства по “пътя на коприната”.

Сериозни критики бяха отправени към българската администрация, в т.ч. митническата, за които беше заявено, че имат корупционни практики. Бяха отправени и доста критики към турските държавни власти за затрудненото преминаване на турските камиони през българска територия.