fbpx Ако фирмата ви е на загуба в първите шест месеца – няма да получи кредит | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Ако фирмата ви е на загуба в първите шест месеца – няма да получи кредит

Тихомир Тошев, изпълнителен директор на Кредит Център - с реални доказателства за бизнес обаче ще имате финансиране

 

Кризата се отрази по различен начин на бизнеса. Има компании, чиито приходи спаднаха много, наложи се да съкратят част от хората. Именно те трябва сериозно да помислят дали е добре да теглят кредит за да 'закърпят' положението и доколко ще могат да го обслужват. За други компании обаче, кризата даде нови възможности. Те не само че запазиха приходите си, но някои дори ги увеличиха. По време на криза хората потребяват най-необходимите неща, като храна, облекла и др. и то не луксозни. Компании, чийто бизнес е в този сегмент са стабилни и дори отчитат ръст на приходите. Сега е време да увеличат производствените си мощности, да инвестират в иновации и да подготвят бизнеса си да стане още по-успешен след кризата. Тези фирми са перфектните клиенти за банките и банките са отворени за тях. За кредитния пазар днес, потърсихме мнението на г-н Тихомир Тошев, изпълнителен директор на Кредит Център.


Г-н Тошев, как бихте описали най-общо и най-лаконично кредитния пазар днес?
- Като цяло, той продължава да бъде свит. Достъпът до кредитиране в момента е доста по-лесен, но въпреки това голяма част от фирмите, които се нуждаят от кредитиране, предпочитат да стоят в позиция на изчакване и да видят как ще се развие финансовото състояние на фирмата, дали приходите ще продължат да намаляват... Така че продукт има. Естествено по-високи са изисквания при одобрение на кредитите, но и по-малко са запитванията от страна на кредитополучателите.

Какво препоръчвате на фирми, които не отговарят на изискванията на банките за кредит?
- Истина е, че лихвените нива в момента са по-високи, отколкото бизнесът беше свикнал да вижда преди кризата. Не мисля, че е добра идея да се ползва заемен ресурс от лихвари, които слагат доста високи лихви на месечна база. Това значително оскъпява вноската и вместо да помогнат на фирмите да поемат глътка въздух, те ги затрудняват повече.
Моят съвет към фирмите, които се нуждаят от финансиране в момента, е да го потърсят от банките. Разбира се тук включвам ЕБВР и ББР, защото те са с фиксирани лихви и са прилични като възможности. Но все пак най-важното за бизнеса преди да търси финансиране е да си отговори на въпроса дали е в състояние да обслужва един кредит в момента.

Кои са фактори вземат банките вземат под внимание за бизнес кредитиране?
- Преди всичко компанията трябва да продължава да бъде на печалба в последните шест месеца, да гарантира стабилни приходи, перспективите за бизнеса също трябва да са добри. Не на последно място компанията трябва да има добро обезпечение и мениджмънтът да има ясна визия за нуждата от финансиране и приложението на ресурса. Всяка банка вижда разума в един бизнес и когато искането за кредит е подкрепено с реални факти и доказателства, компанията го получава. Като цяло ще продължат изискванията да се предоставя бързо ликвидно обезпечение, да се дават достатъчно доказателства, че бизнесът е стабилен. Но ако фирмата е на загуба за първото полугодие на годината, това в повечето случаи ще отреже достъпа до финансиране.


Каква е ролята на небанковите финансови институции?
- Този вид компании, сред които и нашата, винаги са съпътствали бизнеса и са му помагали, когато банковото кредитиране е било по-ограничено. На пазара, обаче, има и небанкови институции, които не са сред най-добрите играчи, защото се опитват, заради наличния си свободен ресурс, да извлекат максимална печалба и предлагат много високи лихви, няколко пъти над пазарните в момента. Не бих препоръчал на бизнеса да ползва такова финансиране, защото то е много скъпо. В началото изглежда, че е атрактивно, но клиентът бързо вижда, че е невъзможно да обслужва високите лихвени нива, защото пазарът е непредвидлив, приходите са колебливи и някои хора дори губят бизнеса си.

Очаквате ли да се увеличат лошите кредити и какво съветвате клиентите в затруднение?
- Ситуацията у нас продължава да бъде под знака на световната икономическа криза, така че нормално е лошите кредити да нарастват. За бизнеса дори е по-трудно. Затова няма и голямо желание за бизнес кредити. Сега на кредитния пазар излизат само компании, които чувстват сигурност и стабилност през този труден период.
Моят съвет е когато една компания вижда, че изпада в затруднение по обслужването на кредита си, веднага да потърси среща с кредитирщата институция и заедно да намерят решение преди кредита да се превърне в лош.
При фирмените кредити вариантите са строго индивидуални. Зависи от вида на бизнеса и от перспективата в бъдеще. Има възможности за гратисен период, за това да се плаща само лихвата или част от месечната вноска и т.н.