fbpx Alpine се завръща на състезанието Льо Ман | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Alpine се завръща на състезанието Льо Ман

Преди по-малко от 35 години победителят в „24 часа на Льо Ман 1978“ Alpine-Renault A442B минава триумфално по „Шанз-Елизе“, а събралата се тълпа отдава почит на Жан-Пиер Жасо и Дидие Пирони, които триумфират в прословутото състезание. Днес парижани и посетителите на френската столица имат нов шанс да открият A442B, тъй като той е един от шедьоврите на експозицията „No Limit!“, която в момента тече в L’Atelier Renault (до 7 април).

Ателието на „Шанз-Елизе“ предостави идеалната сцена за разбулването на новия прототип на Alpine, който ще участва в състезанията за издръжливост през тази година. Изпълнителният директор на Société des Automobiles Alpine-Caterham Бернар Оливие и Филип Сино, тим-шеф на Signatech-Alpine, вдигнаха покривалото, за да разкрият поразителната синьо-оранжева цветова украса, напомняща за цветовете, носени от автомобилите Alpine, състезаващи се в Льо Ман преди около пет десетилетия.

N36 Alpine е с двигател Nissan V8 (тип VK45), 500 к.с., и 6-степенна секвенциална X-Trac скоростна. Той ще направи дебют на пистата „Пол Рикар“ по време на официалните тестове на ELMS на 26 и 27 март.

"От обявяването на възраждането на Alpine на 5 ноември миналата година, стъпка по стъпка се движехме напред", заяви Бернар Оливие. "Представянето на този прекрасен автомобил поставя началото на друга фаза. Много скоро неговите колела ще се завъртят за пръв път, а първото му състезание ще последва скоро след това. Новините за нашата състезателна програма се приеха много добре не само от най-верните почитатели на Alpine, но също и от света на моторните спортове като цяло. Нямаме търпение да видим цветовете на нашата марка в действие!"

"Изключително съм горд да представлявам Alpine, но това е чест, която върви ръка за ръка със значителни отговорности", отбеляза Филип Сино. "Следващата стъпка е да закараме колата на „Пол Рикар“, където ще започне сериозната работа. Нашата цел е да бъдем конкурентоспособни в състезанията за издръжливост в силно конкурентния LMP2 клас. Ще използваме различните тестови сесии, които са планирани, както и първите два кръга на ELMS, за да се подготвим за „24 часа на Льо Ман“ през юни, който е фокусната точка на сезона."
Пилотите, които бяха избрани да споделят N36 Alpine-Renault, оформят смес от опит и младост, като и тримата нямат търпение да седнат зад волана. Към Нелсън Панчиатичи (24) и Пиер Раг (29), които бяха потвърдени по време на първоначалното обявяване на програмата, ще се присъедини и 34-годишния Тристан Гоменди за „24 часа на Льо Ман“. Тримата французи са израсли в шампионати за едноместни болиди Renault, като общо тримата имат 10 предишния участия в най-известното автомобилно състезание в света. Друг френски младок, Пол-Луп Шатин, бе избран за резервен пилот.