fbpx Америка пред обектива | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Америка пред обектива

На 10.03 в галерия Васка Емануилова се открива изложбата ЕКЛЕКТИКИ на ЛубриПредставени с общото име „Еклектики”, фотографиите на Лубри произхождат от един превърнал се с времето в класически сюжет. Можем да го опишем накратко така: това е видяното от фотографа, който прекосява Новия свят от Ню Йорк до Сан Франциско и Ел Ей, пътува по легендарния Роут 66 и почива на плажовете на Маями. В самите работи може да се види пленителността на Америка, но за разлика от класическия сюжет те не показват и не търсят американската мечта.

Авторът се интересува от различията: драг кралиците в Ел Ей, гей културата в Сан Франциско, разнообразието на Ню Йорк, сантименталността на провинцията, социалната бедност и шарения. В изложбата преобладават портретите на хора, а местата не са натоварени с голямо значение. Отделните фотографии показват много индивидуални лица, житейски карти и съдби. Те са част от един свят, който вече не е нито толкова нов, нито толкова далечен. Затова кадрите от Сърбия, България, Ибиса и Великобритания, които също са включени в изложбата, не се различават и не противоречат на останалите.

В работите отсъства иронията и социалната критика - за сметка на удоволствието от снимането, така както и от самото живеене. Еклектиката във фотографиите е комбинация от умерен кич, промяна на социални роли и сексуалности, лек сантимент и чудатост. Авторът показва не само хармоничното съществуване на противоречията, но и липсата на напрежение между представата за живота и неговото реално живеене. Това не е реализираната мечта обаче, а нейната невъзможност, която е въплътена в телата на хората. Затова те са едновременно красиви, деформирани, чудовищни, изкуствени и истински човешки.

Лубри (р. 1977) живее и работи в София. Завършва „Информатика” в Нов български университет, София, като от девет години се занимава с фотография. Негови работи са показвани в множество групови изложби и фестивали, сред които: София куиър форум, 2014, куратор Стефка Цанева; Фестивалът „Град и публични пространства”, Пловдив, 2012; Имал е самостоятелни изложби в Галерия Сариев, Пловдив (2011, 2013) и в Галерия Пистолет, София (2007).