fbpx Анита Бедин: ПР-ът продава, дами и господа! | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Анита Бедин: ПР-ът продава, дами и господа!

Червенокосите жени са фурии - няма път и пътека, през която да не преминат, ако са си поставили цел, а понякога излизат и офроуд, но винаги стигат до крайната точка - упорито и с премерен риск, но с много заряд. Това е Анита Бедин, кояте е Маркетинг и комуникационен мениджър на „Витоша Ауто“  и отговаря за комуникациите на няколко култови автомобилни брандове. А от началото на 2022 г. поема и председателското място на Българско дружество за връзки с обществеността (БДВО). 

За професията на ПР-а и маркетинга, между подготовката на поредната маркетингова кампания и откриването на фрирайд сезона, разговяраме с Анита. 

Анита, какво те накара да се насочиш към ПР професията?

- Историята е банална – детска мечта. Като дете живеех срещу „София Пресс“ и си представях, че някой ден ще работя там като пресаташе, ще имам кафяв костюм и ще нося високи токчета. Когато завърших гимназия не заминах за чужбина, както направиха част от моите приятели и съученици и реших, че ще реализирам детската ми мечта. Започнах да работя почасово по събития и кампании, които съчетавах с обучението ми по „връзки с обществеността“ в СУ „Св. Климент Охридски“. След едно ключово събитие, агенцията, за която работех от време на време, ме покани на стаж. Много се харесахме и така останах там близо 15 години, през които работехме здраво, учехме се и растяхме заедно и постигахме чудесни резултати. През всички тези близо 20 години, в които работя в сферата на комуникацията, аз знам, че съм направила правилният избор да избера връзките с обществеността и мога да заявя, че съм сбъднала детската си мечта. А с първата ми заплата си купих кафяв костюм и високи токчета. Човек трябва да реализира мечтите си, за да освобождава място за нови и по-амбициозни.

Как новото време променя ПР-а и какъв е неговия смисъл днес?

- Необходимостта от адаптивност променя скоростта и каналите на комуникация. ПР-ът е управленска функция, която трябва да има поглед над бизнес процесите вътре и извън компанията, да предвижда и управлява кризи, да се грижи за това правилните послания да достигат по точните канали до различните публики, вътрешни или външни. И ако всички останали комуникационни канали имат нужда дори от техническо време, за да променят дадено послание, то ПР-ът действа веднага. През последните 2 години на криза в България, а и в света, голяма част от компаниите видяха, че ПР-ът не е кампаниен каприз, а част от краткосрочната и дългосрочна бизнес стратегия. Смятам, че това показа на висшия мениджмънт, че бизнес нагласата към комуникацията трябва да е друга, а именно - те трябва да инвестират в ПР, а не да харчат за ПР, за да имат дългосрочни резултати.

Дигитализацията навлиза в живота и бизнеса все повече. Комуникираме все повече помежду си дигитално. Има ли опасност да се отдалечим един от друг като хора?

- Знаеш ли, Ина, ако ме беше попитала това преди 3 години, щях да отговоря, че хората ще продължат да правят бизнес помежду си, докато се срещат, така че няма опасност да се отдалечим един от друг. Реалността, в която живеем обаче, показва точно обратното -продължаваме да работим и да общуваме повече онлайн, отколкото офлайн. В това няма нищо лошо. Налага ни се да развиваме допълнителни компетенции – да се научим да презентираме онлайн също толкова добре, колкото при среща на живо, да се усмихваме по телефона, да задържаме интереса на аудиторията при онлайн срещи. Но не трябва да спираме да се виждаме и да общуваме с хората. Моите наблюдения са, че хората са зажаднели за лични контакти под една или друга форма. Често, когато си правя работна среща и каня някого в офиса, репликата, с която другата страна започва разговора е: „колко много ми липсваше да отида на жива работна среща! Благодаря ти!“.

Мнението ми е, че трябва да обърнем сериозно внимание на децата, които са поставени в ситуация да учат, да спортуват, да се забавляват и да общуват през устройства, без физически контакт и без възможност да развиват елементарни меки умения за комуникация. В момента ние отглеждаме едно поколение, за което да няма физически контакт е нещо нормално. А след време тези деца ще станат наши колеги или клиенти, които ние ще се опитваме да приобщаваме към екипи или мисията на брандовете, да развиваме, задържаме и обръщаме в като лоялни. Как? И това е най-важният въпрос, върху който трябва да работим.

„Хоум офисът“ се превърна в новото нормално. Това обаче не отдалечава ли хората от ценностите на една компания? 

- „Хоум офисът“ и как да направим служителите лоялни е голямо предизвикателство пред HR екипите. Дистанционната работа има много предимства – служители, ориентирани към резултати, а не към „прослужено време“ на бюрото в офиса, по-добро разпределение на лично и работно време, по-висока продуктивност на хората, гъвкавост – екипите са на разположение, когато има нужда. Тук все повече хора не успяват да намерят балансът между личен живот и работа и изпадат в състояние на бърнаут.

От друга страна обаче стои корпоративната култура, екипният дух, лоялността, които в изцяло дистанционна среда се поддържат много трудно. Тук е ролята на комуникатора в компанията – employer branding специалист или екип от ПР и HR, за да изградят стратегия за привличане и задържане на служителите. Най-големият капитал на компанията са нейните служители, затова прогнозирам, че през следващите години темата как да задържаме хората в компанията и как те да „горят“ без да „прегорят“ за нея ще бъде все по-актуална, програмите към приобщаване на служителите в екипа ще са повече и бюджетите в това направление ще растат.

Вече сме преситени от информация, която буквално ни дебне от всеки ъгъл. Как са „плуваме“ успешно в това море, без да се удавим?

- Ще отговоря кратко – с комуникационна хигиена. А това можем да постигнем като си създадем правилните за нас навици – къде, какво и защо четем/гледаме/слушаме, кога го правим и с каква цел. Звучи лесно, нали?

Фалшивите новини станаха сериозно оръжие. Как да отсяваме истината и как ПР обществото може да се бори с тях? 

- В една от дискусиите в „Деня на Бернайс“ това беше една от подтемите. Трябва да проверяваме източниците на информация. И въпреки това, колеги цитираха как дори водещи медии са се подвеждали по фалшиви новини, които са разпространявали. Ние като ПР практици имаме етичен кодекс, участваме в инициативи за медийна грамотност и се надявам, че все по-рядко ще дискутираме тази тема. Отделно смятам, че компаниите и брандовете категорично не трябва да рекламират в медии, които разпространяват фалшиви новини. Вярвам, че това е правилният път.

Ти пое председателското място на БДВО. Какви ще са твоите основни стълбове в управлението през твоя мандат?

- Председателството на Българско дружество за връзки с обществеността е огромна чест, но в същото време и отговорност. Аз застъпвам след много знаков мандат на Илияна Захариева, която наред с всички инициативи, които продължи от предишните години, успя и да стартира нови, така че за екипа на Управителния съвет и мен предизвикателството да задържим и развием започнатото е огромно. В края на 2021г. по време на събитието по повод 25 години на дружеството, представихме и новото лице на организацията – модерно, отворено към другите, диалогично, с поглед към новостите, но и с мисъл за наследството, което имаме в организацията.

Експертите по комуникации се развиват, така че да отговорят на нуждите на бизнеса у нас. Все по-често виждаме, че връзките с обществеността се класифицират като висша управленска функция. Ролята на комуникационния експерт се разширява и от комуникационен специалист, той става комуникационен енциклопедист. И всичко това, спазвайки етичните норми, които ние като професионалисти сме приели и спазваме. ПР-ът продава, дами и господа, и то в най-трудните времена, когато нищо друго не може да ви донесе бизнес резултати. Това са моите цели: приемственост, развитие и показване, че ПР-ът може да продава.

Колко време прекарваш в социалните мрежи?

- Средно по 2 часа на ден. Част от работата ми е да създавам съдържание за социалните мрежи. Отделно следя конкурентните марки, брандовете, които не са ни конкуренти, но са бенчмарк в моята работа. Когато прибавим и личните контакти в социалните мрежи - времето е много. Опитвам се да си налагам хигиена. Например, след 22:30 до 8:00 сутринта да се изключвам, през уикендите през деня не нося телефон, връщам обаждания вечерите и тогава „наваксвам“ с новините. Това лято си позволих да се изключа тотално за 10 дни. Не само от социалните мрежи, а от света. Оказа се, че се съм пропуснала протести, фалити на големи компании, успехи на други, лични драми, големи сделки и… какво от това? След work-life balance, според мен трябва да започнем да говорим за work – life – social media balance. За да сме здрави :)

Какво според теб е „инфлуенсър“?

- Човек, който влияе на определена група хора, вдъхновява ги, развива ги и понякога им продава дадена стока или услуга. В този ред на мисли, иска ми се през следващата година, ние ПР-ите, да бъдем инфлуенсъри на нашата професия. Нека запалим поне 10 човека и да успеем да я продадем на трима, за да има и утре след нас ПР-и.

Какви новини искаш да четеш/чуваш сутрин, когато гледаш новинарския поток?

- Позитивни. Искам да чета за някой, който е намерил решение на проблем, не искам да слушам или да чета, че някой се оплаква от нещо. Искам да чета за успеха на хората и на компаниите. Искам да знам коя компания е направила дадена иновация, а не да се заобикаля споменаването на името ѝ, защото е реклама. Искам да чета за успешните хора и проекти у нас. Искам да слушам за поучителните истории, които започват с много провали, но постоянство и промяна на стратегията завършват с успех. Искам да чувам за осъдени мъже за домашно насилие. Искам да чета за откриването на детска болница. Искам да науча, че във все повече държавни училища се откриват STEM центрове. Искам да виждам, че хората предпочитат да купуват книги, а не дрънкулки. Искам да чуя, чу хората предпочитат да се разхождат сред природата, а не в мола.

снимки: личен архив

Анита Бедин е Маркетинг и комуникационен мениджър на „Витоша Ауто“ и отговаря за автомобилните марки Alfa Romeo, INFINITI, Jeep, 500, FIAT, FIAT Professional и Abarth. Тя има над 18-годишен професионален опит, като част от него трупа, заемайки различни позиции и отговаряйки за различни бизнеси в All Channels Communication Group. Анита е 360˚маркетингов експерт с фокус върху бизнес развитието и намирането на печеливши бизнес и комуникационни решения, ориентирана към резултати и утвърждаването на устойчиви практики.

В последните 10 години тя полага усилия като ментор на студенти и прохождащи специалисти, с които работи в екип и обменя опит и идеи. От 2019 г. тя е член на УС на БДВО – Българско дружество за връзки с обществеността, а през 2022 г. е избрана да бъде Председател на организацията. Част от клиентите, с които Анита дългогодишно работи са в сектори: банки и финанси, телекомуникации, ИТ и софтуер, финтех, FMCG, ритейл, фармация, НПО, автомобили, ентъртеймънт и др. Определя себе си като ПР по призвание, маркетолог по професия, който се увлича по адреналина на бизнеса и екстремните спортове.