fbpx Антонио Иванов ще представя България на кулинарните Оскари | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Антонио Иванов ще представя България на кулинарните Оскари

Антонио Иванов е победителят в кулинарното състезание Bocuse d’Or Bulgaria. Неговият отбор, съставен още от помощник Симеон Николов и треньор Юлия Панджерова, ще представят България на европейските финали на надпреварата в Будапеща през 2016 г.

Шампионът спечели адмирациите на 8 членното жури на Bocuse d’Or Bulgaria, водено от Андрей Стоилов, главен готвач на хотел „Маринела“, със своите две ястия – „Пиле с пълнеж от спанак, полента с два вкуса с чипс от прошуто и тапиока, дюксел от диви гъби с парфюм от гъши дроб и сос мадейра“ и „Калкан с равиола от оризово тесто с пълнеж от рак, конфитиран картоф със сметанов мус и черен хайвер, велоте от стриди и печено цвекло със супа от краставици и маринован синап“.

На 11 и 12 ноември петима млади готвачи и техните отбори, съставени от треньор и помощник, се изправиха един срещу друг в българските финали на „кулинарните оскари“ Bocuse d’Or. По регламент всеки отбор трябваше да приготви в рамките на 5:35 часа, по едно ястие с месо и с риба - пиле Label rouge, отгледано на открито пространство и хранено с разнообразна и естествена храна и калкан. Към всяко ястие състезателите трябваше да приготвят по три гарнитури и сос. Кулинарното състезание се проведе по време на изложението за хотелско, ресторантско, кетъринг и СПА оборудване SIHRE в Интер Експо център, София.

Жури от осем български топ готвачи, водено от Андрей Стоилов, имаше отговорната задача да определи победителя в престижното състезание. Отборът победител ще участва на европейската селекция в Будапеща на 10 и 11 май 2016 г. Около 60 държави от цял свят се включват в борбата за едно от 24-те места на големия финал в Лион, Франция през януари 2017 г.

Специален гост на състезанието бе топ готвачът Патрик Ярош, организатор на Bocuse d’Or Германия, отличен със звезда от гид Michelin, автор на много готварски книги. Според Ярош, за да успееш в състезание като Bocuse d’Or трябват ентусиазъм, постоянство и креативност.