fbpx Armani проучва отварянето на фабрика за мъжка конфекция край Плевен | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Armani проучва отварянето на фабрика за мъжка конфекция край Плевен

Armani проучва отварянето на фабрика за мъжка конфекция край Плевен

Световният моден гигант „Армани“ иска да прави фабрика за мъжка конфекция в България. Това стана ясно по време на среща на изпълнителния директор на Изпълнителнага агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) Мариета Захариева с представители на компанията в Милано, където се провежда бизнес форум в рамките на „Дни на България на Експо 2015″. Концернът оглежда района на Плевен като потенциал за инвестиции. В момента проучват възможностите за осигуряване на квалифицирана работна ръка, обясни Захариева. „Армани“ искат да кандидатстват по различни проекти и програми за обучение на персонала. Те се надяват да получат подкрепата на държавата в това отношение. Мариета Захариева предложи на представителите на компанията да изпращат кадрите на обучение и в Италия.

Отделно от „Армани“ ще проучат още възможностите за кандидатстване по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ за осигуряване на необходимото оборудване и технологии за фабриката.

Освен това нас 90 компании от България и Италия търсят възможности за сътрудничествo, търговия и осъществяване на инвестиции у нас по време на Експото. Секторите, в които страната ни има най-голям потенциал са машиностроенето, производството на автомобилни компоненти, електрониката и електротехниката, IT, хранително-вкусовата и фармацевтичната промишленост. Събитието се организира от Търговската камара в Милано, Aгенцията за насърчаване интернационализацията на италианските предприятия PROMOS Milano и Италианската търговска камара в България. Милано е административният център на Регион Ломбардия и в него са концентрирани едни от най-важните индустриални предприятия и бизнес дейности от цяла Италия в Ломбардия и съседния регион Венето. Двата региона обединяват около 70% от всички италиански малки и средни предприятия и са на първо място по генериран БВП в страната. Те са и един от четирите основни двигателя на икономически растеж в ЕС.

“България е смятана за едно от най-обещаващите места за правене на бизнес”, заяви на форума посланикът на Италия в България Н. Пр. Марко Контичели. Той допълни, че през идните години в България ще бъдат инвестирани милиарди от европейските фондове, което създава сериозни бизнес перспективи. В дългосрочен план от изключително значение за привличане на свежи инвестиции в България е осъществяването на ключови реформи – в съдебната система, в енергетиката, в справянето с корупцията. Посланик Контичели коментира още, че България остава слабо позната за италианския бизнес. Според него е необходим активен маркетинг на страната ни като инвестиционна дестинация.

Kонкретни възможности за сътрудничество с италианския бизнес представиха директорът на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия Мариета Захариева, зам.-изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции Маджиде Ахмедова, изпълнителният директор на “София Тех Парк” Елица Панайотова и директорът на “Национална компания индустриални зони” Атанас Ненов.

За последните 10 години в страната ни са реализирани 7 проекта с италианско участие на стойност 1,3 млрд. лв., в резултат от което са разкрити близо 700 работни места. Дружествата, регистрирани на българска територия с италиански капитали от своя страна надвишават 1000 с общо 25 000 работни места. 

Facebook коментари