fbpx Armani проучва отварянето на фабрика за мъжка конфекция край Плевен | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Armani проучва отварянето на фабрика за мъжка конфекция край Плевен

Световният моден гигант „Армани“ иска да прави фабрика за мъжка конфекция в България. Това стана ясно по време на среща на изпълнителния директор на Изпълнителнага агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) Мариета Захариева с представители на компанията в Милано, където се провежда бизнес форум в рамките на „Дни на България на Експо 2015″. Концернът оглежда района на Плевен като потенциал за инвестиции. В момента проучват възможностите за осигуряване на квалифицирана работна ръка, обясни Захариева. „Армани“ искат да кандидатстват по различни проекти и програми за обучение на персонала. Те се надяват да получат подкрепата на държавата в това отношение. Мариета Захариева предложи на представителите на компанията да изпращат кадрите на обучение и в Италия.

Отделно от „Армани“ ще проучат още възможностите за кандидатстване по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ за осигуряване на необходимото оборудване и технологии за фабриката.

Освен това нас 90 компании от България и Италия търсят възможности за сътрудничествo, търговия и осъществяване на инвестиции у нас по време на Експото. Секторите, в които страната ни има най-голям потенциал са машиностроенето, производството на автомобилни компоненти, електрониката и електротехниката, IT, хранително-вкусовата и фармацевтичната промишленост. Събитието се организира от Търговската камара в Милано, Aгенцията за насърчаване интернационализацията на италианските предприятия PROMOS Milano и Италианската търговска камара в България. Милано е административният център на Регион Ломбардия и в него са концентрирани едни от най-важните индустриални предприятия и бизнес дейности от цяла Италия в Ломбардия и съседния регион Венето. Двата региона обединяват около 70% от всички италиански малки и средни предприятия и са на първо място по генериран БВП в страната. Те са и един от четирите основни двигателя на икономически растеж в ЕС.

“България е смятана за едно от най-обещаващите места за правене на бизнес”, заяви на форума посланикът на Италия в България Н. Пр. Марко Контичели. Той допълни, че през идните години в България ще бъдат инвестирани милиарди от европейските фондове, което създава сериозни бизнес перспективи. В дългосрочен план от изключително значение за привличане на свежи инвестиции в България е осъществяването на ключови реформи – в съдебната система, в енергетиката, в справянето с корупцията. Посланик Контичели коментира още, че България остава слабо позната за италианския бизнес. Според него е необходим активен маркетинг на страната ни като инвестиционна дестинация.

Kонкретни възможности за сътрудничество с италианския бизнес представиха директорът на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия Мариета Захариева, зам.-изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции Маджиде Ахмедова, изпълнителният директор на “София Тех Парк” Елица Панайотова и директорът на “Национална компания индустриални зони” Атанас Ненов.

За последните 10 години в страната ни са реализирани 7 проекта с италианско участие на стойност 1,3 млрд. лв., в резултат от което са разкрити близо 700 работни места. Дружествата, регистрирани на българска територия с италиански капитали от своя страна надвишават 1000 с общо 25 000 работни места.