fbpx Асансьор ще качва туристи на Трапезица за 3 минути | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Асансьор ще качва туристи на Трапезица за 3 минути

Хълмът Трапезица във Велико Търново ще се превърне в атрактивно място, което ще привлича туристи. Министерството на културата защити проект пред Оперативна програма „Регионално развитие“ за разширяване на туристическата инфраструктура в болярския град. Европейското финансирането възлиза на 4 108 584.52 лв.
Продължителността на проекта е 24 месеца. Заданието на Министерството на културата предвижда изграждане на подпорна стена, художествено осветление и туристическа инфраструктура за достъп до крепостта. Най-солидно е вложението за изграждане на атрактивно съоръжение, което да изкачва туристите. То ще осигурява по-лесен и безопасен достъп на туристите до хълма.
„Качването на пасажерите от долната станция до върха, където е втората станция ще става за по-малко от 3 минути. Туристите ще се качват в кабина за 25 души, която ще се задвижва от въже по релси. Същинската работа започнахме на 21 януари и трябва да приключим с трасето на съоръжението и подпорната стена, дълга 110 метра, до месец май. В момента върви търг за избор на фирма, която да достави и кабината, но това ще отнеме още месеци“, казва инж. Антон Маждраков, управител на фирма „ТОБО“ ООД – водещ съдружник в консорциума. В подножието на хълма работа започва специална изкопна техника. Наклонът на терена е 30 градуса. За удобство на туристите ще има паркинг. Подпорната стена е готова на половина, като до момента в обекта са наляти над 250 кубика бетон. Долна станция на съоръжението е готова на 75% в грубо строителство. Подобни атракции има в Швейцария, Австрия, Будапеща, Прага, Париж и др.