fbpx Audi Q2 идва с обновен дизайн и нови асистенции | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Audi Q2 идва с обновен дизайн и нови асистенции

етикети

С модела Q2 преди четири години Audi пусна на пазара един истински иноватор, който постигна голям успех. Сега компактният SUV демонстрира своя прогресивен характер по още по-категоричен начин – отвън с помощта на още по-характерен дизайн с нови фарове, а отвътре благодарение на новите Audi connect-услуги и допълнителни асистиращи системи за водача.

Осмоъгълникът като основен стилистичен елемент

Q2 е пораснал с няколко милиметра, достигайки до 4,21 метра на дължина, докато широчината и височината са останали непроменени – съответно 1,79 метра и1,54 метра. Коефициентът на обтекаемост от 0,31 (със спортно окачване) е върхово постижение в сегмента.

Многоъгълният мотив, който до момента беше ключов за оформлението на предната част и на профила на автомобила, е пренесен и в задницата на каросерията: задната броня сега интегрира внушителен дифузорен елемент с формата на петоъгълен многоъгълник. Предната част също е модифицирана, като областта под фаровете е по-акцентирана отпреди. Осмоъгълната предна решетка Singleframe е станала малко по-ниска, което кара предницата да изглежда с една идея по-широка. Нейното оформление също е белязано от многоъгълен мотив. При линиите на оборудване advanced и S line между предната решетка и капака на двигателя е разположен малък прорез, който напомня за Audi Sport quattro – една от големите икони на марката. Големите и изразителни отвори в предната броня също са станали по-внушителни, особено при линия S line.

LED или Matrix LED-светлини

LED-фаровете вече са част от серийното оборудване на Q2, а като опция се предлагат Matrix LED-светлини. По отношение на задните светлини, клиентите имат избор между две LED-опции – с или без динамични мигачи. Когато купувачът е спрял избора си на Matrix LED-светлини, динамичните мигачи отзад са серийни.

Екстериорните цветове на компактния SUV са увеличени с пет нови предложения: Apple green празнува своята премиера при Audi, новост за Q2 са още цветовете Manhattan сиво, Navarra blue, Arrow grey и  Turbo blue. 

Оборудване

Просторният интериор на Audi Q2 предлага място за до петима души. Интериорният дизайн е естествено продължение на строгите линии на екстериора. Вентилационните отвори и скоростният лост са получили нова визия. Като алтернатива на базовия вариант, клиентите на Q2 могат да поръчат интериора и във вариант S line, като двете версии на интериора могат да се комбинират свободно с избраната линия за екстериора. При поръчване на пакет амбиентно осветление plus дeкоративната лайстна на арматурното табло и опорите за коленете в областта на централната конзола получават дискретна подсветка.

Новост в гамата на модела е и микрофазерният материал Dinamica, който се появява на мястото на предлаганата досега Alcantara. Audi са обединили всички материали и цветове в общо осем пакета, като по четири от тях се предлагат съответно за базовия вариант и за версията S line.

Към специалното оборудване за Q2 следва да се споменат спортните седалки със силно изразени странични опори, регулируема във височина седалка за пасажера до водача, двузонална климатична инсталация, както и допълнително подгряване.

Дигитален свят

По отношение на ергономичната концепция и контролните прибори оборудването също е степенувано по нов начин. Q2  MMI Radio plus с DAB+ и Audi virtual cockpit с 12,3-инчов екран и MMI Navigation plus с 8,3-инчов екран. Озвучителната уредба Bang & Olufsen Premium Sound System с мощност 705 вата и 14 високоговорителя е единствено по рода си предложение за сегмента на малките SUV-модели.

Към функционалността на MMI Navigation plus спадат LTE-модул за бърз пренос на данни и WiFi-Hotspot, с който пасажерите могат да свързват своите външни устройства. Върховата версия на инфотейнмънт-системата пренася услугите на Audi connect на борда на Q2, сред които и онлайн информация за трафика. Новост са услугите Audi connect Emergency call & Service, както и Audi connect Remote & Control. С тяхна помощ водачът може да заключва автомобила от разстояние или пък да проверява оставащия пробег.

Пет мощни варианта за задвижването: три TFSI и два TDI

Audi Q2 дебютира на германския пазар с един мощен бензинов двигател: 1.5 TFSI генерира 110 кВт (150 к.с.) и 250 Нм максимален въртящ момент. Според цикъла NEDC култивираният четирицилиндров мотор изразходва едва 5,4 - 5,1 литра гориво на 100 километра, което отговаря на емисии CO2 от 124 - 116 грама CO2 на километър. Системата за ефективност Cylinder on demand (COD) временно изключва втори и трети цилиндър при ниски обороти и при слабо натоварване на задвижването.

До края на годината към този мотор ще се присъединят още TDI- и TFSI-двигатели. Q2 с двигател 1.5 TFSI слиза серийно от конвейера с шестстепенна механична трансмисия, като опция се предлага седемстепенната предавателна кутия S tronic. За някои от двигателите се предлага система за задвижване на четирите колела quattro.

Предварителните продажби на Audi Q2 стартират на европейските пазари през септември 2020 година, като началната цена за Германия възлиза на около 25.000 евро.