fbpx Audi Q4 e-tron и Q4 Sportback e-tron - още електричество | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Audi Q4 e-tron и Q4 Sportback e-tron - още електричество

Водеща снимка
Да

Audi Q4 e-tron и Q4 Sportback e-tron - още електричество

Audi Q4 e-tron и Q4 Sportback e-tron са първите компактни електрически SUV модели на марката. И двата модела впечатляват с изключителен вътрешен простор и с показващи пътя към бъдещето с иновативни решения в областта на управлението на функциите, контролните прибори и асистиращите системи.

Моделната гама включва три варианта за задвижването, като най-високо позициониран е моделът quattro с 220 кВт (299 к.с.) максимална мощност. Общото между въпросните варианти: шофиране с нулеви локални вредни емисии, голям пробег, десет минути време за зареждане на енергия, достатъчна за изминаването на около 130 километра при идеални условия (WLTP) и комфортно зареждане благодарение на e-tron Charging Service. Q4 40 e-tron постига пробег от 520 километра по цикъла WLTP. Продажбите в Европа започват от юни 2021 г., като в Германия цените стартират от 41 900 евро – с възможност за ползване на държавна субсидия в размер на 9000 евро (нето).

С моделите  Q4 e-tron и Q4 Sportback e-tron марката Audi прави следващата стъпка в еволюционното развитие на дизайна на своите електромобили: двата компактни SUV пренасят в серийно производство линиите, които за първи път бяха показани от концептуалните студии Audi Q4 concept и Audi Q4 Sportback e-tron concept в началото на 2019 година.

Двата модела са идеалните спътници за всякакви ситуации. На дължина от 4,59 метра те предлагат на своите пасажери простор, който далеч надхвърля обичайните рамки на класа. Вътрешният обем си съперничи с висшия SUV-сегмент, а класически централен тунел липсва напълно. Усещането за простор е изобилно не само на предните места – пасажерите на втория ред седалки също се радват на забележително много място за краката си благодарение на технологичната база на автомобила, която изначално е замислена за електромобили.

Двата електрически SUV модела на Audi могат да бъдат зареждани както с променлив ток (AC), така и с постоянен ток (DC), като мощността на зареждане е различна в зависимост от избрания вариант ца батерия. При компактния вариант мощността достига до 7,4 кВт при AC-зареждане и до 100 кВт при HPC-зареждане (HPC = High Power Charging) с постоянен ток. По-голямата батерия серийно предоставя възможност за достигане на мощност до 11 кВт при AC-зареждане и до 125 кВт при HPC-зареждане.

Audi e-tron Charging Service позволява само с една карта достъп до 210 000 обществени точки за зареждане на територията на 26 европейски държави, от които 4400 HPC-зарядни станции (данни от април 2021 г.).