fbpx Аутомотив Клъстер България навърши 10 години | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Аутомотив Клъстер България навърши 10 години

Водеща снимка
Да

Аутомотив Клъстер България навърши 10 години

Аутомотив Клъстер България отбеляза своята 10-та годишнина. От създаването си Клъстерът е спомогнал активно за привличането на редица успешни инвестиции от автомобилния сектор в България. В България вече има над 350 предприятия, които работят частично или изцяло в сферата на автомобилостроенето. Те осигуряват работа на близо 70 000 души. Още по-впечатляващ е фактът, че годишният оборот на компаниите от сектора у нас вече възлиза на около 6.5 млрд. евро, а в около 80-90% от произведените в Европа автомобили има части и компоненти с български произход. Доказателство за бурното развитие на сектора е, че само за десет години броят на автомобилните компании в България се е увеличил десетократно и тази бройка не спира да расте.

През тези години Аутомотив Клъстер България постигна редица успехи, сред които привличането на Bosch Engineering Center в София, заводът за електромобили Next e.GO в Ловеч и подкрепата на важни инвестиции, като заводите Etem Gestamp Automotive и Melexis Bulgaria.

С удоволствие организирахме и две успешни международни конференции – Automotive & Mobility Forum 2022 и Automotive Forum & Expo Sofia през 2018 г., които привлякоха както представители на бизнеса от цяла Европа, така и представители на държавната власт. По време на откриващата реч на последната ни конференция Президент Румен Радев потвърди факта, че автомобилната индустрия е най-бързо развиващата се в страната и каза: „Качеството, с което се отличава производството в България, е причината у нас да инвестират представители на водещи автомобилни компании от цял свят.“

Следващият голям проект в клъстера е старта на голямааутомотив компания, планираща да осигури над 700 работни места в Плевен, както и първата копка на завода за електромобили в Ловеч Next e.GO.