fbpx Aвангардни предложения за бизнеса - обновеният Arteon и Arteon Shooting Brake | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Aвангардни предложения за бизнеса - обновеният Arteon и Arteon Shooting Brake

етикети

Авангардният модел на Volkswagen е лице, което се отличава ярко сред сивото множество. Сега прогресивният бизнес модел излиза на пазара в основно актуализирана версия, а паралелно с него дебютира и още един впечатляващ акцент в гамата на марката - Shooting Brake. Това е вторият вариант на каросерията на Arteon, с който Volkswagen демонстрира напълно нова, авангардна интерпретация на класическото универсално комби.

Съвсем скоро и двете версии в гамата на Arteon ще могат да се поръчат за първи път и във вариант с plug-in хибридно задвижване - комбинацията от електродвигател и бензинов двигател с турбокомпресор в новия Arteon eHybrid и Arteon Shooting Brake eHybrid развива системна мощност от 160 кВт (218 к.с.). Пробегът с изцяло електрическа тяга и с нулеви локални емисии при двата plug-in хибридни варианта ще бъде съответно 59 километра (Fastback) и 57 километра (Shooting Brake), а на дълъг път електродвигателят ще подпомага двигателя TSI по начин, който допринася за снижаване на разхода на гориво.

Версиите TDI и TSI ще са на разположение от момента на пазарната премиера, а версията R ще се предлага от 2021 година. Tурбодизеловите версии TDI са с максимална мощност 150 к.с. и 200 като втората версия може да се комбинира и със система за двойно предаване 4MOTION. Kъм гамата от двигатели са налични и два бензинови турбоагрегата TSI с максимална мощност 190 к.с. и 280 к.с. 4MOTION, а за пролетта на 2021 година е планиран дебют на версиите Arteon R и Arteon Shooting Brake R с Performance TSI двигател с максимална мощност 320 к.с.

Обновен дизайн и при версията Fastback. Всички версии в гамата на Arteon вече се отличават с по-ярко и прецизно оформление на предната част, което прави това лице още по-забележимо сред сивото множество. За първи път и двете версии на каросерията могат да бъдат оборудвани допълнително и с новите LED дневни светлини. Ново оформление са получили и блоковете на задните LED светлини с характерни, навлизащи навътре в капака на багажника форми.

Нов интериор с елегантни материи

Интериорът на двете версии на обновения Arteon се отличава с изцяло ново оформление на арматурното табло, хармонично и последователно съобразено с впечатляващото излъчване и  изключителния характер на модела.

Стандартното оборудване на всички версии включва Digital Cockpit Pro (блок на контролните прибори с изцяло цифрови показания), а за управлението на автоматичната климатична инсталация за първи път се използват модерни осветени сензорни плъзгачи. Мултифункционалният волан със своите цифрови сензорни панели също е нова разработка, която се добавя към останалите елементи от обновеното оборудване като първокласната 700-ватова озвучителна система Harman Kardon, създадена специално за Arteon и Arteon Shooting Brake.

Допълнително предлаганият и при двете версии на Аrteon панорамен люк на покрива с механизъм за отваряне с накланяне и електрозадвижвана ролетна щора за слънцезащита на свой ред осигурява изобилие от естествена светлина, която засилва усещането за простор в купето. Люкът на покрива с механизъм за отваряне с плъзгане и накланяне при Arteon Fastback е с дължина 990 мм и широчина 1160 мм, докато новият вариант Shooting Brake разполага с разделен на две люк с размери 870 x 1000 милиметра и механизъм за плъзгане и накланяне.

Максимално оползотворяване на вътрешното пространство 

Обемът на багажното пространство до облегалката на задната седалка и до височината на покривалото на багажника възлиза на 563 при версията Fastback и съответно 565 литра при Shooting Brake – внушителни възможности, които малцина биха допуснали на фона на елегантните форми в задната част на двете петместни версии на Arteon. При използване на цялото пространство до покрива и до  облегалките на предните седалки, товарният обем се увеличава съответно до 1577 литра (Fastback) и 1632 литра (Shooting Brake), а максималната дължина на багажника до гърбовете на предните седалки и в двата случая е 2092 милиметра. Пътниците на задния ред седалки също се радват на необичаен простор и могат да се насладят на до 1016 мм пространство в областта на краката - най-добрата стойност в този клас. Освен това, познатото от Fastback отлично пространство за главите на пътниците отзад при новия Shooting Brake е увеличено допълнително с цели 48 милиметра.

Функциите за асистирано шофиране повишават комфорта и безопасността. Свързани асистиращи системи. В новия Arteon асистиращите системи като тази за поддържане на лентата за движение Lane Assist, адаптивният темпомат ACC (Adaptive Cruise Control) и Front Assist са интегрирани изцяло в обхвата на новата асистираща система Travel Assist, която позволява асистирано шофиране със скорост до 210 км/ч. Изцяло нов е мултифункционалният волан с капацитивни сензори за подобрено разпознаване на контакта на ръцете на водача с волана, необходимо за работата на Travel Assist, ACC и Lane Assist). Взаимодействието на всички тези системи издига удобството и безопасността в Arteon и Arteon Shooting Brake на ново, по-високо ниво.

Новите настройки на ходовата част подчертават характера на Arteon

Постоянно развитие и оптимизация. Благодарение на своето дългото междуосие и сравнително нисък център на тежестта и двете версии на Arteon предлагат много добри предпоставки за постигане на отлично съчетание от комфорт на возене и впечатляващо с динамиката си поведение на пътя. Настройките на предлаганото адаптивно окачване DCC са основно преработени в сравнение с тези при близкото в технологично отношение окачване на Passat. Прецизирането на работата ходовата част подвертава още по-ярко характер на Arteon, а предлаганият от стандартно монтираните гуми комфорт също бележи ръст наред с възможността за постигане на по-малък ъгъл на завиване. Електромеханичната система на сервоусилвателя също е оптимизирана за постигане на по-добро усещане за спирачния педал.