fbpx Австралийско-българска камара ще подпомага търговските връзки между страните | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Австралийско-българска камара ще подпомага търговските връзки между страните

Австралийско-българска камара ще подпомага търговските връзки между страните

Австралийско-български бизнес съвет, основан от група българи в различни бизнес сфери ще работи за укрепване и задълбочаване на търговските връзки между България и Австралия. Това стана ясно по време на среща между заместник-министъра на икономиката Лилия Иванова и г-жа Кейт Лоугън, посланик към Посолството на Австралия в Атина, което отговаря и за България.

Тема на разговор бе и един от приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС в областта на търговската политика през първата половина на миналата година, когато бе приет мандат и започнаха преговорите по споразумения за свободна търговия с Австралия и Нова Зеландия. Зам.-министър Лилия Иванова изтъкна, че България, заедно с останалите държави-членки на ЕС, е подкрепила договарянето на широкообхватно, амбициозно и балансирано споразумение, при внимателен подход към чувствителните селскостопански стоки. По думите й налице са предпоставки за разширяване на пазарните ниши в Австралия за българския износ на медикаменти, двигатели и електрически апарати, медицински инструменти, етерични масла, слънчогледови семена и др. „Страната ни също така отдава съществено значение на привличането на австралийски инвестиции и разнообразяването на тяхната отраслова структура в посока на производства с по-висока добавена стойност“, подчерта икономическият заместник-министър.

Двустранният стокообмен  бележи силен ръст от 2.5 пъти през периода януари-октомври 2018 г. в резултат основно на възобновен внос на медни руди и концентрати при нулеви стойности за първите десет месеца на 2017 г.

По-късно се състоя и коктейл по случай Деня на Австралия, който бе открит от посланика Кейт Лоугън, която акцентира върху важността от развиването и подобряването на търговските контакти между двете страни, обмена на информация и откриването на нови бизнес възможности на територията на България и Австралия.
Повече информация за ролята и мисията на създадената през февруари 2018 „Българо-австралийска бизнес камара“ (БАБК) / Bulgarian Australian Business Council (BABC) представи Йоана Кехлибарова председател на сдружението акцентира и върху постиженията на камарата през изминалата една година от създаването:

Осъществяване на редица важни срещи с представители на Austrade (the Australian Trade and Investment Commission) в Канбера. Българо-австралийска бизнес камара стана част от ABIE (Australian Business in Europe) – неформална мрежа, която обединява различни организации в Европа, представляващи австралийски и австралийски ориентирани компании, асоциации и физически лица с една обща цел - насърчаване и растеж на търговските, инвестиционни, бизнес и дипломатически връзки между двата региона. Няколко месеца след присъединяването Камарата пое председателството на ABIE до м. юни тази година.
Участие в EU-AUSTRALIA LEADERSHIP FORUM в Брюксел, чиято цел е да разшири и задълбочи съществуващите връзки между двата региона и да подпомогне установяването на стабилно партньорство.

Председателят на сдружението информира и за положителното развитие на стартиралите преговори за всеобхватно споразумение за свободна търговия между Австралия и Европейския съюз.
 

 

Facebook коментари