fbpx Автомобилите Mercedes стават вече и дигитално платежно устройство | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Автомобилите Mercedes стават вече и дигитално платежно устройство

Новото глобално технологично партньорство между Daimler Mobility и Visa превръща Daimler в първата автомобилна компания в света, която ще предложи вградени в автомобила функции за разплащане. Това означава, че скоро въвеждането на пароли и използването на мобилни устройства за идентифициране при разплащания ще бъде минало, тъй като самият автомобил става устройство за биометрични разплащания благодарение на  технологията на Visa за делегирана идентификация.

От пролетта на 2022 г. клиентите на Mercedes-Benz във Великобритания и в Германия ще могат да се разплащат през сензор за пръстов отпечатък. Скоро ще се присъединят и други европейски пазари. Покупките ще могат да се правят директно през  електронния контролен блок на автомобила или MBUX.

Дигиталната търговия от автомобила става неразривна част от луксозното потребителско изживяване. Например платформата за глобални разплащания Mercedes pay на Daimler Mobility дава възможност на клиентите да купуват стоки и услуги направо от своята кола и включва Mercedes me услугите, както и зареждане с гориво и паркиране.

Технологията зад дигиталните разплащания в автомобила

Mercedes pay e компонент от стратегията за дигитализация и от бизнес сегмента на  Daimler Mobility. Daimler ще бъде първата автомобилна компания, която ще внедри Visa Cloud Token Framework в своите превозни средства. Това е технология за сигурност, базирана на облак, която позволява по-голяма гъвкавост между множество устройства, тъй като тя защитава и премахва чувствителна информация за трансакцията, като преобразува данните в символи и ги съхранява безопасно. Тя също дава възможност за свързването на много устройства във и извън колата, които после се интегрират директно с детайлите за разпознаване на потребителя от банката. Това подобрява съществено цялостния опит при разплащанията, тъй като потребителите не се нуждаят вече от дългите номера на картите си, за завършат покупката, нито да сменят устройства, за да потвърдят плащането си. Решението ще бъде използвано за двуфакторно удостоверяване.

Бъдещето и услугите за мобилност в автомобилите

Очаква се само през следващите две години броят на свързаните автомобили да се увеличи до над 352 милиона в световен мащаб, а общият обем на разплащанията от тях ще достигне приблизително 86 милиарда долара до 2025 г.

Тенденциите в мобилността при електрическите превозни средства, споделените, автономните и свързаните автомобили увеличават търсенето на иновативни начини за разплащане на стоки и услуги в самото превозно средство. Днес, когато се купуват услуги, свързани с автомобила, обичайно се изисква водачът да влезе в приложение или в уебсайт. Амбицията на Daimler и Visa е да позволи на тези потребители да купуват абсолютно същите стоки и услуги безпроблемно от автомобила, като същевременно разширяват избора и качеството на преживяванията, достъпни за тях.