fbpx Автомобилна космология от седма серия (видео) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Новото BMW Serie 7

Автомобилна космология от седма серия (видео)

 
Три месеца ми трябваха, за да събера смелост да седна зад волана на един от най-технологичните и интелектуални автомобили, създавани до момента – новото BMW Serie 7. Сега, като върна лентата назад, нямам спомен как излязох извън София и потеглих по „Хемус“. Мисля, че съм карала просто наизуст. А когато стъпих на магистралата, усетих, че просто трябва да спра за момент и да поема дъх – сърцето ми наистина биеше ускорено, а адреналинът, беше изопнал тялото ми. Звучи много странно, как едно технологично творение, което в крайна сметка е под твое управление, може да влияе, на психиката...
 
 
След трите дни прекарани заедно със седма серия, мисля, че съм успяла да усетя само една малка част от това, което дава този автомобил, защото за изучаването му си мисля, че са нужни поне три месеца академия. И най-впечатляващото е, че той е мислен така, че доставя върхово удоволствие и на шофьора и на VIP пътника отзад. Искрено вярвам, че собствениците на Serie 7 осъзнават какво творение притежават.
 
Едва ли описанието на дизайна на този автомобил в една статия би предало каквото и да е усещане. „По време на дизайнерския процес ние работихме с идеята за "Технологична поезия - усещането за перфектно взаимодействие между напредничавите технологии и тяхното превъплъщение в дизайн", споделя Карим Хабиб, ръководител на Design BMW Automobiles и ако вляза в стила на съвременния жаргон, ще кажа само две думи - „брутален респект“. Възприятието нататък оставам за вас. Убедена съм, че ако някъде минете покрай този автомобил – просто инстинктивно ще го познаете и ще се спрете.
 
Това, което обаче до момента не сме виждали, е архитектурното композиционно решение в салона, мислено единствено в посока на изключителен лукс, събрал в себе си уют, който би задоволил дори и непредставими удобства. Вижте, някои детайли, когато сте зад волана.
 
 
Към управлението на жестови функции, е прибавено и приемане и отхвърляне на телефонно обаждане и със сигурност в бъдеще ще има и още. Както показах, функциите могат да се управляват и от iDrive Touch контролера, но си мисля, че на човек му трябва известно време да осъзнае и да свикне, че този начин на управление наистина е много по-удобен. 
Удобствата продължават на втория ред седалки. Просторът, който се предлага, е непознат досега.
 
 
Озвучителната система Bowers & Wilkins Diamond Surround Sound предлага изключително студийно качество на звука в автомобила. 16 високоговорителя с обща мощност 1 400 вата могат да ви изпратят на стадиона на концерт на живо или в Карнеги хол, където да слушате Девета симфония на Бетовен.
При по-дълго пътуване или след уморителен ден, програмата BMW Vitality предлага на пътниците на задната седалка програма за повишаване на физическия уют. Осем различни тренировъчни програми мобилизират мускулатурата на гърба и раменете. Интерактивната тренировка на тялото се изобразява на монитора на развлекателната система за задните места, докато вградените в задните седалки сензори осигуряват обратна връзка за оптимално изпълнение на упражненията. 
 
 
А може да се избират и 8 различни масажни функции за облегалката и седалката, за целенасочено активизиране респективно разпускане на мускулатурата, както и разтоварване на междупрешленните дискове на гръбначния стълб. Интензивността на масажиращите програми може да се регулира на три степени.
Вечерно време пътуването може да се превърне в невероятен релакс - множеството директни и индиректни светлинни източници придават на интериора на BMW Серия 7 модерен Lounge характер. 
 
Едва ли някой има съмнения какво е усещането зад волана на 5-литров мотор, 450 к.с., които изстрелват двутонната дълга база за невероятните 4,5 сек от 0 до 100 км/ч. Много по-впечатляващо от излитането със самолет или пък сега се сещам онова неописуемо усещане, когато бях в бобслей тунела, седнала в боба... Ятото пеперуди в стомаха ми направо изригнаха, а спътникът до мен в един момент извика: „Спри, спри, спри...“. 
Управлението на подобен автомобил изисква много интелигентност и мисъл, въпреки че множество системи подпомагат шофирането и наистина ти остава безкрайно да се забавляваш от него. Асистентът за завиване и водене в лентата подпомага водача, като поддържа движението в средата на лентата и упражнява лек натиск на волана, ако изпуснете правата мисъл. Пълноцветният BMW Head-Up дисплей проектира важната информация за пътуването, както и навигацията директно в зрителното поле и така не губите вниманието си встрани. През деня система разпознава, ако в близост има пешеходец и на екрана светва ярко голямо изображение на човек. 
 
 
Революционните лазерни светлини, които достигат обхват до 600 м, (двойно повече от конвенционалните фарове), мисля да оставя за следващия разказ. Ще отворя скоба само, че нощно време инфрачервена камера в бъбрековидната радиаторна решетка предава изображение от пространството пред автомобила върху контролния дисплей или хед-ъп дисплея. Пешеходци и животните могат да бъдат разпознати на разстояние до 300 метра. 
 
Със сигурност това е една малка част от пърформънса на 7-ма серия. Със сигурност имам впечатления за още няколко разказа и със сигурност респекта от този автомобил ще остане завинаги в мен, докато...технологичното бъдеще ни направи само пътници, а интелектуални автомобили сами „шофират“ и се подчиняват на нашите желания. И BMW вече са там...