Автомобилът, който връща гориво

Дори и сега, докато пиша тези редове, продължавам да се впечатлявам от забележителния среден разход, който ми даде спортната версия на новата серия 1 на BMW. При автоматична скоростна кутия, двулитров дизелов мотор с директно впръскване и 184 к.с., при константно шофиране на магистралата 135-140км/ч и 1/3 градско шофиране от почти 1000-та изминати километри, получих среден разход от 5,5 л/100 км. Резултат, достоен за внимание. При груби изчисления и при по-икономично каране, направих сметка, че с един резервоар могат да се изминат около 1200 км.

Радвах се на първите пролетни, слънчеви дни след тягостната зима. Спортното купе, крещящият червен цвят и цялата енергия, която може да излъчва един автомобил, импонираха страхотно на настроението. Виждах, че и пешеходците, и шофьорите около мен не оставаха равнодушни на фрапиращия контраст със все още сивата и заспала природа. Дългият преден капак, който завършва с голяма бъбрековидна решетка и тук е един от основните гени на марката. Снишаващата се линия на покрива, която завършва в спортно наклоненото задно стъкло дават визията за истинско купе. Специфичната обратна чупка в долната част на задното стъкло се извива високо в задната колона и така вратата има възможност да се отвори широко, което дава лесен достъп до задните седалки. Характерната за марката гънка в профила започва от предната част и завършва високо в задните светлини, което дава този устремен, спортен характер на модела. Изключително елегантен елемент са мигачите, интегрирани в страничните огледала, което марката прави за първи път. Това е една малка част от компонентите, зад които стоят изключително сложни технологии, които са конфигурирали удобен, изключително модерен и сигурен и в същото време неотстъпващ на премиум гена на BMW автомобил.

Тук е мястото да отбележа, че за първи път BMW създава две линии в един модел – Urban и Sport, като всяка има свой характер и отличителни елементи. Спортната линия, която управлявах аз, е със спортни седалки, които обхващат здраво и удобно тялото, специфични тапицерии с червени шевове, с които е обшит и спортния кожен волан, регулируем подлакътник, блестящо черни интериорни лайстни и матови, червени акцентиращи лайстни.
Блокът с уредите е със специфичен шрифт на цифрите на уредите и оформление на скалите. Дифузното осветление дава избор между оранжево и бяло. В екстериора правят впечатление 16-инчови алуминиеви джанти, черният накрайник на ауспуха, а на лайстни на праговете има надпис „BMW Sport“. За маниаците има опция за 7-инчови двуцветни алуминиеви джанти.

Шофирането е удоволствие, което може да превърнеш в забавление, ако започнеш да си правиш експерименти с начина на управление на автомобил. Какво имам предвид? В този модел мога да избирам между няколко режима на управление – comfort, sport, sport+ и за първи път режим ECO PRO. Освен това имам и функцията Auto Start Stop, която автоматично изключва двигателя при спиране на светофари или в задръствания. Превключването им става автоматично с натискане на един бутон по време на движение. И всеки режим има своя характер.

Нормалният, който е за предпочитане, е comfort. Направо галя педала на горивото, а скоростта ми е около 140 км/ч и усещам, че двигателят има още много възможност за развитие, което разбирам в един по-късен момент при едно по-екстремно изпреварване и прибиране в лентата. При тази скорост оборотите стоят под 2000, а моментният разход се движи между 4,5 и 6л/100 км. За разнообразие превключвам на спортния режим и усещам как автомобилът се изстрелва напред, шумът на мотора става по-силен и ниско басов, а индикациите на таблото светват в червено. Адреналинът инстинктивно ме обхваща. Съответно разходът на гориво отива в други граници – с около литър и половина повече. Колата е забележително стабилна, „стояща” здраво на пътя. Като малък звяр

Успокоявам топката и минавам в другата граница – екологичният режим, който буквално „връща” гориво. Колата я усещам като леко спънат кон, но този режим е най-удачен за населените места, където по принуда всички сме спънати – там караме на режима „тръгни-спри”. Затова и успях да постигна такъв добър среден разход при моето шофиране, защото в градовете използвах ECO PRO. При него на борда се изписва колко спечелени километра имам. Този режим е удачен и ако закъсате за гориво – с него ще се доберете при всички положения до някоя бензиностанция, дори ако сте останали на резерва. При този режим се променя управлението на двигателя, като се оптимизира ефективността на отоплителната и климатичната инсталации, подгряването на страничните огледала и на седалките. Така че да се оберат всички възможни икономични луфтове.
Накрая, ако животът ви е свързан с интернет няма да пропуснете връзка със света дори и в автомобила - системата BMW ConnectedDrive дава достъп до интернет, включване на смартфони и музикални плеъри, комуникация във Facebook и Twitter.

Facebook comments