fbpx Азербайджан се интересува от българския опит в зимните курорти | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Азербайджан се интересува от българския опит в зимните курорти

Азербайджан се интересува от българския опит в зимните курорти

България дебютира на на международен туристически панаир AITF 2012 в Азербайджан. Статутът ни на страна-гост ни дава много преференции в рекламата и участията по програмата.
Заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов ш министърът на културата и туризма на Азербайджан Абулфаз Гарайев, обсъдиха възможностите за задълбочаване на традиционно добрите двустранни отношения. На 120 км от Баку в момента се строи голям зимен курорт и домакините проявиха подчертан интерес към българския опит в строителството на специализирани ски съоръжения, местата за настаняване в планината и предлагането на зимни туристически услуги, стана ясно от срещата. Важен за Азербайджан е и обменът на ски учители – особено от Банско, които да обучават местните специалисти и да издигнат нивото на бъдещия курорт до световните показатели, както е при българския.

Между България и кавказката страна е сключено правителствено споразумение за сътрудничество в туризма от 1999 г., което трябва да бъде актуализирано и да се подпише нов меморандум между двете министерства за сътрудничество в сектора, подчертаха Маринов и Гарайев. Предвижда се акценти в бъдещия документ да станат обменът на информация, по-активното участие в специализираните изложения в Баку и Велико Търново, размяната на кадри и на съвместни програми за обучение. Обсъдено беше и общо участие на двете страни в проекта на Световната организация по туризъм „Пътят на коприната“. Сред дискутираните въпроси бе и липсата на пряка самолетна връзка между България и Азербайджан.

На изложението в Баку България присъства много активно във всички реклами и медии като целогодишна дестинация с голям потенциал за традиционен и специализиран туризъм. В борсата тази година се включиха 32 страни с 250 фирми, които представят актуалните тенденции в 62 туристически направления - пътешествия, делови пътувания, балнео- и СПА почивки, приключенски ваканции и много други. AITF 2012 се провежда с подкрепата на Министерството на културата и туризма на Азербайджан, Световната организация по туризъм, Националната конфедерация на предприемачите и работодателите и Международната асоциация на туристическите изложения.